Ugrás a tartalomhoz


ideggyulladás


3 replies to this topic

#1 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 06 November 2003 - 11:59 AM

Kedves Takács Péterné!

Nagyon sajnálom, de adatok, panaszok, vizsgálati leletek, kórisme nélkül képtelen vagyok Önnek megfelelő tanácsot adni. Kérem, hogy olvassa el Dorkának írt válaszomat. Ebből az Ön számára is ki fog derülni, hogy a "lábfájás"
nem egységes betegség. Sokszáz oka lehet az ízületi bántalmaktól alkoholizmusig, porckorongsérvtől a cukorbetegségig, visszérbántalomtól rákos betegségekig bezárólag.
Ha az Ön orvosa tudja, hogy mi a baj (őszintén remélem, hogy tudja, s bizonyára nem csak találomra küldte Önt gyógyfürdő-kezelésre), akkor nyilvánvalóan azt is meg tudja mondani, hogy mit tegyen (gyógytorna, stb.), ha a fürdő nem használ.
Ha viszont nem tudjuk pontosan, hogy mi a baja, akkor Önnek is -- akár Dorkának -- csak azt tanácsolhatom: irány a doktor, jöjjenek a vizsgálatok, "adjunk nevet" a betegségnek (mert a "lábfájás" nem betegség, "csak" egy panasz, tünet) --; utána lehet további tanácsokat adni!

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo
ideggyogyaszat@dpg.hu

#2 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 06 November 2003 - 11:43 AM

Quote (dorka... @ 2003-11-03, 16:31)
"...folyamatosan fáj a lába ideggyulladás miatt. Nincs véletlenül valamilyen bevált módszer az enyhítésre?"
"...bármilyen gyógynövényes, vagy gyógyteás kezelést megcsinálnánk neki."
"...ajánlatos a masszírozás vagy borogatás?"

Kedves Dorka!

Szívesen segítenék, de nehéz helyzetben vagyok a válaszadással, ugyanis az Ön által leírtakból a legkevésbé sem derül ki, hogy mi is (lehet) a nagymamája betegsége.
Ön teljes határozottsággal azt írja, hogy nagymamájának "ideggyulladása" van..., én azonban ebben határozottan kételkedem!  
Az idegek tényleges gyulladása (=neuritis) igen ritka, ráadásul nem is egységes probléma. Számos teljesen különféle ok állhat a háttérben, de egyikre sem igazán jellemző, hogy idős korban jelentkezne. Egyébként is -- mint említettem -- oly ritkák ezek az ideggyulladások, hogy előbb elhinném azt, hogy a nagymaminak méhen kívüli terhessége van, mint azt, hogy ideggyulladása.
Az ideggyulladást kizárólag ideggyógyász (=neurológus) tudja kétséget kizáróan megállapítani. Ha nagymamája "ideggyulladását" efféle szakember állapította  meg, akkor hihetetlen számomra, hogy a kezelést illetően ne mondott volna valamit. Ha viszont nem ideggyógyász állapította meg ezt a rendkívül ritka problémát, akkor felejtsük is el gyorsan, mert egészen biztos, hogy nem ez a nagymama baja.  
És itt vagyok kissé "meglőve", mert innentől kezdve ezer és egy oka lehet a fájdalomnak. Természetesen a dolog legvalószínűbben -- ahogyan Ön is célzott rá -- gerinc-eredetű. Azonban még a gerinc-eredetű bajoknak is számos különböző fajtája létezhet. Lehet a fájdalom oka kopás, meszesedés, ferdülés, porckorongsérv, ideggyök-becsípődés, vagy akár magára a gerincvelőre nehezedő nyomás is --, hogy csak a leggyakoribb lehetőségeket említsem. Hogy ezek közül pontosan melyikről lehet szó, azt megint csak ideggyógyász és/vagy reumatológus tudná alapos, személyes vizsgálat alapján eldönteni. Addig, amíg ez a kérdés nincs eldöntve, addig vakmerőség lenne állást foglalni abban a tekintetben, hogy használna-e, sőt egyáltalán szabad lenne-e pl. masszírozást alkalmazni. Míg ugyanis a tartási rendellenességek, kopás, meszesedés esetén ez esetleg lehet jótékony hatású, addig porckorongsérv, ideggyök-becsípődés, vagy gerincvelőre nehezedő nyomás esetén kifejezetten ártalmas és veszélyes lehet az avatatlan masszírozás.
És persze akkor még nem is beszéltünk a lábfájdalom kétszáz egyéb szóba jöhető okáról. Lehet például a háttérben úgynevezett "sokideg-bántalom" (polineuropátia), aminek megint tucatnyi teljesen különböző oka lehet az alkoholizmustól a cukorbetegségen, nehézfém-mérgezésen át a lappangó daganatos megbetegedésekig bezárólag. De lehet az ok ízületi bántalom (megint csak tucatnyi különböző ok!), visszérbetegség, csontritkulás, valamilyen alagút-tünetcsoport, nőgyógyászati gyulladás vagy daganat, "csontrák", stb., stb., stb. stb., stb. stb........
Kedves Dorka! A fentiekből -- remélem -- Ön is megérti: ha nem akarok kuruzslás gyanújába keveredni, akkor sajnos nem nagyon adhatok konkrét tippeket a nagymamával kapcsolatban. Egyetlen fontos tanácsom van: tessék őt mihamarabb orvoshoz vinni! Az orvos majd eldönti (ha egyedül nem tudja, akkor bevon ideggyógyászt, reumatológust, ortopéd szakorvost, nőgyógyászt, onkológust, stb.), szóval eldönti, hogy ténylegesen mi a baj, s ennek ismeretében lehet csak a kezelésről érdemben beszélni. (Azt persze -- a tartósan meglévő, komoly fájdalom alapján -- egészen valószínűnek tartom, hogy bármilyen okra derüljön is fény, "gyógynövényes-gyógyteás-csodaszeres" kezelés aligha lesz elegendő a panaszok jelentős enyhítéséhez.)
Szóval, kedves Dorka: irány a doktor! Ha már tudjuk, hogy mi okozza a fájdalmat a százféle lehetőség közül, akkor persze szívesen segítek a kezelést illető célzottabb tanácsokkal. Addig is Önnek és a Nagymamának jó egészséget kívánok:

Dr. BuBo
ideggyogyaszat@dpg.hu

#3 Guest_Takasc Peterne_*

 • Guests

Elküldve: 04 November 2003 - 12:13 PM

Ha a gyogyfurdö nem segit a labfajarnal, milyen gyogytornat javasol dr BUBO?

#4 dorka...

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 5 Hozzászólás:

Elküldve: 03 November 2003 - 05:31 PM

Kedves Bubo Doktor!
A nagymamámnak szeretnék segíteni, hogy kicsit könnyebb legyen neki elviselni, hogy folyamatosan fáj a lába ideggyulladás miatt. Nincs véletlenül valamilyen bevált módszer az enyhítésre? Mi eddig csak a figyelem-elterelés módszert tudtuk alkalmazni, de bármilyen gyógynövényes, vagy gyógyteás kezelést megcsinálnánk neki. Vagy esetleg alánlatos a masszírozás vagy borogatás? 'Csodaszer' vagy egyéb lehetőség?
Nem tudom van-e összefüggés, azért leírom, hogy gerincferdülése is van, és egészen a csípőjéig kisugárzik a fájdalom.
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Dorka