Ugrás a tartalomhoz


Katéter


22 replies to this topic

#1 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 21 január 2012 - 08:23

Üzenet megtekintéseIdézés: kiskiváncsi - Dátum: 16 január 2012 - 08:27

Itt olvastam egy Úr levelét,hogy erotikus szempontból hordana katétert. Lövésem sincs,hogy abban mi erotikus? Megosztaná velem?


Kedves kiskiváncsi!

Attól tartok, okosabb lenne, ha erről magát a kérdést felvető urat kérdezné meg; ő nyilván el tudná mondani a személyes érzéseit, tapasztalatait.

Én -- orvosként -- csak annyit tudok/akarok ehhez a témához hozzátenni, hogy a szexuális örömszerzés forrásai, lehetőségei végtelenek. Igen sok minden belefér addig a pontig, amíg ez két ember konszenzusán alapul, s amíg valamilyen sajátságos praktika, fétis teljesen "ki nem üti a nyeregből" az élő partner szükségességét.

Van, aki análisan szereti a közösülést. Más a csúnya szavakra gerjed. Megint mást a harisnya, szép női láb, magassarkú cipő hoz lázba. Van, aki csak a pocakos pasiktól indul be, más a kopaszoktól, vagy éppen a hosszú hajúaktól. Van, aki azt szereti, ha korbácsolják vagy megkötözik, megint más kedvese több napig viselt női bugyiját szagolgatva jut erotikusan izgatott állapotba. Van, aki a nála jóval idősebb nőkre/férfiakra "indul be", s van olyan, aki a jóval fiatalabbakra. Van, aki a kutyáját használja szexuális örömszerzésre, s hát persze -- sajnos -- olyan is akad közöttünk (s ez már a semmilyen körülmények közt el nem fogadható kategória!), aki gyermekekre izgul be.

A húgycsőbe való behatolás, katéterezés, katéterviselés, húgycsőtágítás csak egy a száz és száz szokatlan szexuális praktika, fétis, vágykeltő szituáció közül. Akinek ez bejön, az tudja, mi az izgató benne számára..., más meg úgysem fogja megérteni, mint ahogy a fent leírt érdekességeket is csak az emberek egy-egy szűkebb rétege érti. A többiek számára érthetetlen, megmagyarázhatatlan marad mindig.

Olyan ez, mint a tökfőzelék: ha Ön nem szereti, akkor nem tudnám magyarázni, hogy miért szeretik azok, akik szeretik... Ha meg Ön is szereti, akkor nincs szüksége magyarázatra:-D

Auguste Ambroise Tardieu, III. Napóleon udvari orvosa, neves francia törvényszéki boncszakértő (aki egyébként a világon elsőként írt tudományos könyvet a gyermekekkel való szexuális visszaélésekről) nagyon találóan írta valahol, hogy nem lehet olyan sötét bugyra az emberi testnek, léleknek, mely az orvost elborzasztaná, visszariasztaná.

Orvos vagyok, tehát nekem is az a feladatom, hogy igyekezzek mindenkit -- sokszor furcsának, bizarrnak tűnő vágyaival, panaszaival, problémáival együtt -- csodálkozás nélkül elfogadni, s a lehetőségek határain belül ésszerű elővigyázatossági, gyakorlati tanácsokat adni.

Meg tudom tehát mondani, hogy aki szereti a tökfőzeléket, az milyen receptek alapján főzheti, hogy vigyázzon, ne egye túl forrón, stb... Azt azonban -- mások számára -- nem tudom elmagyarázni, hogy mit talál benne finomnak, aki szereti... :-)

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#2 kiskiváncsi

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 16 január 2012 - 08:27

Tisztelt Doktor Úr!

Itt olvastam egy Úr levelét,hogy erotikus szempontból hordana katétert. Lövésem sincs,hogy abban mi erotikus? Megosztaná velem?
Válaszát előre is Köszönöm!

#3 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 05 augusztus 2011 - 08:58

Üzenet megtekintéseIdézés: platnik - Dátum: 2011 Jul 08, 10:10

Doktor úr, ön hogy van? Miként bírja? :)


Na ja, néha kissé "őrültek háza" van itt a fórumon, de azért bírható... :D

#4 platnik

  Tag

 • Members
 • PipaPipa
 • 56 Hozzászólás:

Elküldve: 08 jĂşlius 2011 - 10:10

Doktor úr, ön hogy van? Miként bírja? ;)

#5 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 10 április 2010 - 05:31

Üzenet megtekintéseIdézés: Mr. V. - Dátum: 2010 Feb 27, 17:43

Erotikus szempontból hordanék katétert (a barátnőm ápolónőnek tanul és szeretné ha folyton bennem lenne katéter... én sem vagyok ellene), de a korábbi próbálkozások mind fájdalmas véget értek. Először egy 12-est próbáltam, ami 1 hétig volt bennem, de a végén véresedett a vizelet. Kiszedve a ballon körül volt egy "vérkarika".
Legutóbb 20-assal próbálkoztam sikosító nélkül, ami 5 nap után kezdett fájdalmas lenni (csípő érzés), illetve a vizelet szaga megváltozott, mint korábban amikor véres lett.
A sikosító mennyi ideig használható megkezdés után (eredeti lejárat kb. 2 év)? Mi okozhatja a vérzést, illetve a szagváltozást? Mennyi ideig hordhatok 1 katétert folyamatosan? A sima vagy a thiemann a jobb? (az utóbbi felhelyezése kellemetlenebb volt) Több folyadékot kell fogyasztani katéter használatkor? A ledugózással nem okozok kárt, vagy nem kezd el csöpögni a katéter mellett? Normál vizelési időnként elég "leengedni"? (pl. napi 3-4x 5-6 óránként) Fontos a katéter külső végének sterilen tartása? (azaz steril zacskóba/tartályba kell folyatni zárt körben, vagy szabadon hagyott véggel pelenkába is csuroghat) Korábbi válaszában a levegővel való ballon feltöltést olvastam, míg más helyeken steril vízről írnak. Melyik a jobb, miért? Hallottam hólyagöblítésről. Az mire szolgál? Esetleg ha 2-3 naponta átöblíteném langyos vízzel katéteren keresztül, megakadályozhatnám a "szagváltozást" vagy a csípő érzést? Ha a katéter mellett 2-3 nap elteltével kb. 2 csöppnyi középsűrű vajszínű genny váladék csöpög ki, az minek az oka lehet?


Kedves Mr. V.!
Elnézését kérem a kissé késedelmes válaszért. Hozzászólásában azonban zsinórban annyi kérdést tett fel, hogy sokáig azt sem tudtam, melyik végén álljak egyáltalán neki a válasznak… :D No, azért csak megpróbálkozom most vele.
Az – ahogyan Ön fogalmazott – „erotikus szempontból” történő katéterviselés több férfi (és hölgypartnere) fantáziáját izgatja, mint azt hinnénk. Az emberek többsége ugyanakkor méla undorral perverziónak bélyegzi az ilyesféle szexuális praktikákat. Pedig hát a szexuálmedicina álláspontja szerint azt, ami négy fal közt egy intim párkapcsolatban oly módon történik, hogy az mindkét fél számára örömet okoz, orvosi szempontból nincs okunk elítélni.
Mégis azt kell mondanom: az állandó katéter viselése viszonylag kényes, kiemelt helyet foglal el a „nem szokványos” szexuális praktikák között. Még az aszepszis-antiszepszis (ha úgy tetszik, a „sterilitás”) szempontjaira maximálisan ügyelő kórházi körülmények között is törvényszerűen számos apróbb-nagyobb kockázatot rejt magában a katéter állandó viselése. Óhatatlanul jelentkeznek a mechanikai irritáció okozta kisebb bevérzések (ezt jelezte az Ön esetében is a véres vizelet és a ballon körül észlelt „vérkarika”), s természetesen a külvilági környezet kórokozói a katéteren – mint egy kényelmes autósztrádán :lol: – keresztül hihetetlenül könnyen eljutnak a hólyagba, ott újra és újra elhúzódó húgyúti fertőzéseket okozva. (Ezt jelzi a csípő, égő vizelés, illetve a vizelet szagának megváltozása és a katéterszájadék mellett kicsöpögő középsűrű vajszínű gennyes váladék is.)
Kórházi körülmények között az állandó katéter viselésére szoruló betegek több-kevesebb rendszerességgel antibiotikum-védelemben részesülnek, vagy legalábbis antibiotikumtartalmú (!), steril (!) oldattal rendszeresen átöblítik a hólyagjukat, s persze magát a katétert is viszonylag sűrűn cserélik. (A langyos vízzel való átöblítés nem túl jó ötlet, ugyanis sem a csapi víz, sem azok az edények, amelyekben felfogja, sem azok az eszközök, amelyekkel a hólyagjába fecskendezi, bizony messze nem csíramentesek! Tehát egy sima csapvízzel történő, antibiotikum nélküli hólyagöblítés adott esetben akár még többet árthat is, mint amennyit használ!)
Ami a síkosítók eltarthatósági idejét illeti: fajtától függ. A feltüntetett eltarthatósági idő azonban – vigyázat!!! – többnyire csak bontatlan csomagolásra vonatkozik! Ha egyszer már kibontották a síkosítót, akkor még rácsavarozott kupak, hűtőszekrényben, sötétben való gondos tárolás esetén is maximum néhány hétig tekinthető nagyjából csíramentesnek. Ezt követően számolni kell azzal, hogy szépen lassan elszaporodnak benne olyan mikroorganizmusok, amelyeknek aztán a katéterezéskor történő hólyagba sodródása fertőzést, gyulladást válthat ki. A legcélszerűbb megoldás az olyan katéter – manapság már lehet ilyeneket is kapni – amelynek a felületén eleve egy speciális bevonat van. Ha ezt a bevonatot egyszerű, steril desztillált vízzel leöblítve megnedvesítik, azonnal komplett síkos bevonó réteget képez az egész katéter körül –, anélkül, hogy a lejárt szavatosságú, nem kellően csíramentes síkosítók kockázatát vállalni kellene.
Hogy melyik katéter a „jobb”, ez attól függ, hogy milyen szempontból nézzük. Svéd kutatók már az 1970-es években tudományos igénnyel összehasonlították különböző (Foley, Thiemann, Nélaton, stb.) katéterek áramlási paramétereit, de voltaképpen olyan konklúzió mind a mai napig nem született, amely egyik vagy másik katétertípust – rosszabbnak bizonyulván – kiszorította volna a használatból. Az kétségtelen, hogy „gyakorlatlanabb” katéterhasználónak – alakja okán – a Thiemann-katéter felhelyezése talán egy ici-picit kellemetlenebb. Ugyanakkor az – ahogyan Ön fogalmazott – „erotikus szempontból” történő katéterhasználat során egyesek éppen ezért részesítik ezt előnyben: az apró kellemetlenség, fájdalom sok pár számára fokozza a „nővérke-beteg” szerepjáték hitelességét és izgalmát. :angry:
Ami a ballon feltöltését illeti: katéterfajtától függ. A nálunk kaphatók nagyobbik hányadát – főleg ha hosszas használatra szánják – valóban célszerűbb folyadékkal feltölteni.
Talán a legizgalmasabb kérdés az Ön által feltettek közül az, hogy vajon meddig használhat egy katétert. Nos, én azt mondanám, hogy nem kórházi körülmények között (tehát hétköznapi viseletre, munkavégzés mellett, stb.) néhány nap után cserélni illene. Ha megengedőbb akarok lenni, és 1 hetet mondok, az bizony szerintem ilyen körülmények között már kissé necces, a „kínzás” határát súrolja. :angry: Egy heti viselés után bizony már nagy valószínűséggel jelentkezik bevérzés, fertőzés, stb…, mindez pedig azért kockázatot jelent az egészség számára.
Megértem, hogy barátnője azt szeretné, ha Ön „folyton Önben lenne a katéter”. :P Ugyanakkor mégis kénytelen vagyok valamilyen ésszerű kompromisszumot javasolni: szerintem ez a „játék” nagyjából akkor maradhat hosszú távon is biztonságos és izgalmas, ha maximum egy heti katéterviselés után szünetet, lehetőleg több hét szünetet tartanak! Annál izgalmasabb lesz majd a következő „katéteres” hét… :D
Katéter viselése során nem szükséges a szokottnál lényegesen több folyadékot fogyasztani.
A „ledugózással” alapvetően nem okoz különösebb kárt –, feltéve, ha kellő gyakorisággal leengedi a vizeletet. Ha megvárja, míg túlzottan feszül a hólyag, akkor bizony valóban előfordulhat akár az is, hogy a katéter mellett szivárogni kezd a vizelet a fokozott hólyagnyomás miatt.
Ami a „szabadon hagyott véggel pelenkába való csurgatást” illeti –, nos, ezt rendszeres alkalmazásra nem tartom túl szerencsés ötletnek. Ugyanis a vizelettel átitatott pelenka melegágya a kórokozóknak: Már néhány óra után hihetetlen számban szaporodnak el a vizelettel teli pelenkában a kórokozók, s ezek természetesen – ha a pelenkában ott a katéter szabad, nyitott szájadéka – akadálytalanul vándorolhatnak fel egészen a húgyhólyagig, ott fertőzést okozva. Tehát vagy a zárt rendszerű vizeletgyűjtést javaslom – pl. a nadrág alatt combra csatolható vizeletgyűjtő zsákhoz csatlakoztatva –, vagy a „ledugózást”, s megfelelő gyakorisággal történő egyszerű kiengedést pl. WC-be, ahogyan az egy átlagos vizelés esetén is történik.
Remélem, főbb kérdésein végigszaladva sikerült többé-kevésbé kielégítő választ adnom.
Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#6 Mr. V.

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 27 február 2010 - 04:43

Üdvözlöm!

A problémám a következő lenne:
Erotikus szempontból hordanék katétert (a barátnőm ápolónőnek tanul és szeretné ha folyton bennem lenne katéter... én sem vagyok ellene), de a korábbi próbálkozások mind fájdalmas véget értek. 31 éves vagyok.
Először egy 12-est próbáltam, ami 1 hétig volt bennem, de a végén véresedett a vizelet. Kiszedve a ballon körül volt egy "vérkarika".
Másodszor egy szintén 12-es kb. 1 hónappal később, de 2,5 óra után akkora fájdalmam volt, hogy ki is vettem. 2 hétig égetett és csípett a vizelés. (Talán az akkor 1 hónapja megkezdett lidocainos sikosító (Lidocainos Cathejell - Montavit) romlott meg?)
Legutóbb 20-assal próbálkoztam sikosító nélkül, ami 5 nap után kezdett fájdalmas lenni (csípő érzés), illetve a vizelet szaga megváltozott, mint korábban amikor véres lett.
A kérdéseim a következők lennének:
-A sikosító mennyi ideig használható megkezdés után (eredeti lejárat kb. 2 év)?
-Mi okozhatja a vérzést, illetve a szagváltozást?
-Mennyi ideig hordhatok 1 katétert folyamatosan?
-A sima vagy a thiemann a jobb? (az utóbbi felhelyezése kellemetlenebb volt)
-Több folyadékot kell fogyasztani katéter használatkor?
-A ledugózással nem okozok kárt, vagy nem kezd el csöpögni a katéter mellett? Normál vizelési időnként elég "leengedni"? (pl. napi 3-4x 5-6 óránként)
-Fontos a katéter külső végének sterilen tartása? (azaz steril zacskóba/tartályba kell folyatni zárt körben, vagy szabadon hagyott véggel pelenkába is csuroghat)
-Korábbi válaszában a levegővel való ballon feltöltést olvastam, míg más helyeken steril vízről írnak. Melyik a jobb, miért?
-Hallottam hólyagöblítésről. Az mire szolgál? Esetleg ha 2-3 naponta átöblíteném langyos vízzel katéteren keresztül, megakadályozhatnám a "szagváltozást" vagy a csípő érzést?
-Ha a katéter mellett 2-3 nap elteltével kb. 2 csöppnyi középsűrű vajszínű genny váladék csöpög ki, az minek az oka lehet?


Előre is köszönöm válaszát!-Mr. V.

#7 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 12 augusztus 2009 - 01:02

Üzenet megtekintéseIdézés: gzsu - Dátum: 2009 Aug 11, 12:15

Tisztelt Doktor Úr!

Én elég gyakorlott katéterező vagyok, mert már 14 éve napi 5-ször - esetleg töbször - katéterezem magam, egyszerhasználatos katéterrel...
...készülünk Budapestre, de olyan helyre mennénk, ahol nem biztos, hogy ilyen sűrűn tudok katéterezni. Gondoltam, hogy arra az egy napra megpróbálok állandó katétert betenni, amivel esetleg tovább kibirnám. Itt szeretném kikérni az Ön véleményét, hogy én egyedül fel tudom-e helyezni úgy, hogy ne csináljak valami kárt. (elméletben tudom a felhelyezés menetét) Aztán mekkora legyen a vastagsága, hogy ne folyjon ki mellette, de nagyon ne feszítsen? Nem kapok-e valami fertőzést az idő alatt?
Sajnos én deréktól lefelé egyáltalán nem tudok mozogni, így lábraállni sem, a pelenkacsere miatt. Itthon is csak az ágyban tudok átöltözni.
Arra gondoltam még a katéterrel kapcsolatban, hogy nem tenném rá a zacskót mindig, csak időnként elvonulok valahová, és leengedem.


Kedves gzsu!

Különösebb akadályát, ellenjavallatát nem látom az állandó katéter felhelyezésének. A katéter méretének az esetleges mellette történő csorgás, szivárgás szempontjából viszonylag mellékes jelentősége van. Viszonbylag vékony katéterre is olyan jól "rászorulnak" a húgycső szűkületei, a záróizom, stb., hogy nem valószínű a csorgás. Ettől függetlenül azért állandó katéternek inkább vastagabbat szoktunk használni, mint egyszer használatos lecsapolókatéternek.
Elméletileg kaphatók nagyon diszkrét, kis térfogatú, laposan a combra felszerelhető katéterzacskók is. De az is jó megoldás lehet, amit Ön tervez: gondosan ledugaszolni a katétert, s időnként üríteni.

Jó budapesti programot kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#8 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 12 augusztus 2009 - 12:52

Üzenet megtekintéseIdézés: andras - Dátum: 2009 Jul 27, 12:17

A katéter sikositót hogy hívják? Hogy kell kérni a patikában? Szabadon vásárolható vagy csak vényre kapható?


Kedves András!

A legolcsóbb, gyógyszertári készítésű katétersíkosító neve mucilago ad catheterem. Ezen kívül manapság természetesen már se szeri, se száma az -- általában drágább -- gyári kiszerelésű katétersíkosító készítményeknek. Ezek alapvetően mind kaphatók recept nélkül. Be kell menni egy gyógyszertárba, és megkérdezni a fajtákat, árakat...

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#9 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 12 augusztus 2009 - 12:47

Üzenet megtekintéseIdézés: andras - Dátum: 2009 Jul 31, 16:17

A férfi hugycsőben lévő billentyük hol helyezkednek el, hány van belőlük, és mi az élettani funkciójuk.Az ilyen zsebekben könyebben megtelepednek a baktériumok mint egy sima csőben.


Kedves András!

Ezek nem annyira igazi billentyűk, mintsem -- különböző felépítésű, eredetű -- "akadályok" a katéter bevezetése során. Az első a húgycső külső nyílásától mintegy 2 cm-re van. Ez egy haránt elhelyezkedésű nyálkahártyaredő, amely adott esetben kissé megnehezítheti a katéter felvezetését. A második szűkület, amely ott helyezkedik el, ahol a húgycső átfúrja a medence fenekét elölről lezáró úgynevezett diaphragma urogenitalét, nem szokott különösebb problémát okozni. A harmadik szűkület azon a szakaszon van, ahol a prosztatát fúrja át a húgycső: itt a prosztata hátsó faláról egy colliculus seminalisnak nevezett kiemelkedés ugrik be a húgycsőbe -- amely ezen a szakaszon amúgy éppen kissé tágabb lenne... Ezen a szakaszon is kissé nehéz átjutni olykor.
Mivel azért ezek -- a legkülső kivételével talán -- nem a szó szoros értelmében vett "zsebek" (igazi funkciójuk nincs is, "csak úgy" vannak), különösebben nagy kockázata nincs a baktériumok megtelepedésének ----; természetesen a kellő sterilitási szabályok betartása mellett!

Minden jót kívánva üdvözlöm:

Dr. BuBo

#10 gzsu

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 11 augusztus 2009 - 01:15

Tisztelt Doktor Úr!

Én elég gyakorlott katéterező vagyok, mert már 14 éve napi 5-ször - esetleg töbször - katéterezem magam, egyszerhasználatos katéterrel. Néha elmegyek a gyermekeimmel Budapestre (Pécsről) és útközben meg szoktunk állni valamelyik benzinkútnál, és Budapesten is olyan helyre megyünk - pld.bevásárlóközpont - , ahol van mozgássérülteknek fenntartott wc. Azért a biztonság kedvéért mindig bepelenkázom magam, mert általában 2-3 órát tudok száraz maradni. És már megfigyeltem, hogy az utazás okozta izgalom miatt mindig sokkal többet pisilek, és a katéterezések ellenére is mire hazaérek a pelenkám is tele van. Mivel nem érzem, hogy kell pisilni, ezért már vannak megszokott időpontok, amikor úgy gondolom, hogy most elmenjek katéterezni. Viszont van olyan eset, amikor többet iszom, vagy olyat eszem, ami meghajtja a vizeletet, és akkor többször kell pisilni, és jön spontán, csak sajnos nem jön ki teljesen.
Szóval most is készülünk Budapestre, de olyan helyre mennénk, ahol nem biztos, hogy ilyen sűrűn tudok katéterezni. Gondoltam, hogy arra az egy napra megpróbálok állandó katétert betenni, amivel esetleg tovább kibirnám. Itt szeretném kikérni az Ön véleményét, hogy én egyedül fel tudom-e helyezni úgy, hogy ne csináljak valami kárt. (elméletben tudom a felhelyezés menetét) Aztán mekkora legyen a vastagsága, hogy ne folyjon ki mellette, de nagyon ne feszítsen? Nem kapok-e valami fertőzést az idő alatt?
Mert, ha ez így megoldható, elég sok kellemetlenségtől megkímélném magam. Pld. már ha célelőtt bepisilek, akkor nem kéne egész nap abban a pelenkában ülnöm. Sajnos én deréktól lefelé egyáltalán nem tudok mozogni, így lábraállni sem, a pelenkacsere miatt. Itthon is csak az ágyban tudok átöltözni.
Arra gondoltam még a katéterrel kapcsolatban, hogy nem tenném rá a zacskót mindig, csak időnként elvonulok valahová, és leengedem.
Hát dióhéjban ennyi lenne a kérdésem.
Várom a tanácsát.
Köszönettel Gzsu

#11 platnik

  Tag

 • Members
 • PipaPipa
 • 56 Hozzászólás:

Elküldve: 08 augusztus 2009 - 07:06

Üzenet megtekintéseIdézés: andras - Dátum: 2009 Jul 27, 12:17

Tisztelt Doktor Úr!
A katéter sikositót hogy hívják? Hogy kell kérni a patikában? Szabadon vásárolható vagy csak vényre kapható?
Üdvözlettel
András


Szia, ezt véletlenül én is tudom: mucilago ad catheterem, patikában árulják, sterilnek kell lennie.

#12 andras

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 31 jĂşlius 2009 - 05:17

Lenne még kérdésem amit korábban elfelejtettem. A férfi hugycsőben lévő billentyük hol helyezkednek el, hány van belőlük, és mi az élettani funkciójuk.Az ilyen zsebekben könyebben megtelepednek a baktériumok mint egy sima csőben.
üdvözlettel
András

#13 andras

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 27 jĂşlius 2009 - 01:17

Tisztelt Doktor Úr!
A katéter sikositót hogy hívják? Hogy kell kérni a patikában? Szabadon vásárolható vagy csak vényre kapható?
Üdvözlettel
András

#14 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 16 jĂşnius 2009 - 12:03

Üzenet megtekintéseIdézés: devilgirl - Dátum: 2009 Jun 15, 13:24

A katéter felhelyezéséről szeretnék többet tudni, nőknél. Nem egyszer használatos, hanem ami benn is maradhat több napra.. Illetve még azt szeretném tudni, hogy milyen katétert érdemes használni (méret is), és mivel sikosítsuk?

Kedves devilgirl!

Nők katéterezése nagyságrenddel egyszerűbb feladat, mint férfiaké, hiszen a női húgy-ivarszervek sajátos anatómiai felépítése, elhelyezkedése miatt már akár egy pár centiméter hosszú csövecskével közvetlenül a húgyhólyagba lehet jutni. Ráadásul -- ellentétben a férfiaknál használt katéterekkel -- hölgyek esetében még csak az sem szükséges, hogy a katéter hajlékony, flexibilis legyen: merev csövecskét is gyakran használtak/használnak.
Ettől függetlenül természetesen behelyezhető flexibilis állandó katéter is. Ilyenből jóval rövidebb is megteszi, mint amilyet általában férfiaknál használnak.
Ha nem próbálta még a katéterezést, viszonylagosan kis átmérőjűt célszerű használni, később aztán a méret -- a gyakorlottsággal párhuzamosan -- növelhető szükség esetén. A síkosításhoz gyógyszertárban kapható katéterolajat, vagy nyákos anyagot (pl. ún. "mucilago ad catheterem") célszerű használni. Vannak olyan katéterek is (bár ezek inkább egyszer használatos, flexibilis lecsapoló-katéterek), amelyeket folyóvíz alá tartva maguktól síkosító réteggel vonódnak be.

Hát... dióhéjban ennyi; remélem, fontosabb kérdéseire sikerült kielégítő választ adnom.
Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#15 devilgirl

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 15 jĂşnius 2009 - 02:24

Üdvözlöm!

Nem találtam erről szóló információt máshol, ezért kérdezem itt..
A katéter felhelyezéséről szeretnék többet tudni, nőknél. Nem egyszer használatos, hanem ami benn is maradhat több napra.. Illetve még azt szeretném tudni, hogy milyen katétert érdemes használni (méret is), és mivel sikosítsuk?

Köszönöm, devilgirl

#16 Guest__*

 • Guests

Elküldve: 19 november 2002 - 09:36

Kedves Szurkoló!Bevallom, kérdése kissé meghökkentett... :-)Józan paraszti ésszel gondolkodva: Édesmindegy, hogy a mérkőzések helyszínén, a stadionok illemhelyén "normálisan", vagy katéterrel üríti a vizeletét. Ettől ugyanúgy bokáig tocsog a vizeletben, ugyanúgy lökdösik jobbról-balról a WC-re tolongó szurkolók, stb.Orvosi szemszögből ugyanakkor elmondható, hogy többek között éppen ezek miatt a cseppet sem higiénikus körülmények miatt hajmeresztő az ötlet. Butaságnak tartanám, ha ilyen formában megvalósítaná!Maximum azt tudom elképzelni, hogy még a meccsre indulás előtt, otthon felhelyez magának egy ÁLLANDÓ KATÉTERT (hogy ez miért és hogyan nem csúszik ki, ezt hadd ne írjam le újra: ha figyelemmel kísérte előző leveleimet, részletesen elmagyaráztam --, már amennyire ez egyáltalán elmagyarázható), ehhez pedig hajlékony csővel összekötve egy műanyag katéter-zsákot csatlakoztat. Ezek a katéter-zsákok kis műanyag-zacskók, melyeket pl. tépőzáras pántokkal a combhoz is lehet rögzíteni a nadrág alatt. Így valóban kivitelezhető, hogy a vizelet folyamatosan ürülhessen a hólyagból, ebbe az - öltözet alá rejtett - katéterzacskóba. Aztán ha meccs végén hazamegy, otthon kiürítheti.ELMÉLETILEG tehát maximum ezt az utat tartom járhatónak, GYAKORLATILAG azonban mosolyt fakasztónak találom a helyzetet: Hogy valaki olyan kényelmes legyen, hogy inkább végigcsinálja ezt a macerát, csak hogy meccs közben ne kelljen esetleg az ottani illemhelyre kimennie..., hát ez enyhén szólva vicces! :-) :-) :-) Logikát ebben a gondolatmenetben csak akkor tudok találni, ha azt feltételezem, hogy a katéterhasználattal, mint szexuális örömforrással szeretne inkább élni. Ez esetben izgalmas lehet, hogy Ön kinn van a meccsen ezer és ezer emberrel együtt..., s senki nem sejti a nadrágja alatt lapuló "titkot". Ez így orvosi szemszögből már érthető lenne (függetlenül attól, hogy magánemberként valaki "normális" dolognak tartja-e vagy sem :-))..., csak akkor felesleges ilyen nehezen elfogadható magyarázatot költeni hozzá, mint pl. a stadion-illemhelyek állapota... :-)Vagy lehet, hogy az egész kérdés-halmazát félreértettem volna? :-)Ha valamiben még tudok, szívesen segítek, addig is jó szurkolást kívánva köszöntöm:Dr. BuBo

#17 Guest__*

 • Guests

Elküldve: 19 november 2002 - 12:03

Tisztelt doktor Úr!Az én érdeklődésemet is felkeltette ez a cikk.Az én esetem elég érdekes, és ebben szeretném a tanácsát kérni.Szeretek meccsekre járni, és mint tudjuk a csarnokok illemhelyén nem a legjobb környezetben tudja az ember a kisdolgát végezni.Egyszerűbb lenne, ha egy katéteren keresztül tudnám ezidő alatt végezni eme dolgot. Csak nem tudom, hogy nem csúszna e ki.Segítségét előre is köszönöm!

#18 Guest__*

 • Guests

Elküldve: 24 január 2003 - 10:50

Kedves Trix!A katéter felhelyezése elméletileg - mint ahogy erre korábbi válaszaimban is kitértem - természetesen okozhat sérülést a húgycső belső felszínén.A lehetséges sérülések egyik oka valóban a méret helytelen megválasztása lehet ---, bár az az igazság, hogy a felnőtt férfiak jelentős részénél kellő rutinnal akár a legnagyobb méretű katéter is problémamentesen bevezethető.A sérülések másik oka (a rosszul meválasztott méreten kívül) a síkosítás hiánya lehet. A régi típusú katétereket a bevezetés előtt steril katéterolajba, illetőleg katéternyákba kell mártani. Ez az újabb típusú (szilikonos alapanyagú, stb.) katétereknél sem árt..., ám ez utóbbiakat kellő gyakorlattal és úvatossággal akár más külön síkosítás nélkül is be lehet vezetni. Vannak aztán - elsősorban a nem ballonos, egyszeri használatra szolgáló, úgynevezett "lecsapolókatéterek" közt - olyan gyártmányok is, melyeken automatikusan alakul ki a síkosító bevonat, ha bevezetés előtt steril desztillált vízzel leöntjük őket.A sérülések harmadik oka a rutin hiánya lehet. A férfi húgycső a nőinél összehasonlíthatatlanul hosszabb és bonyolultabb. Lefutása során több helyen vannak belül úgynevezett billentyűk (kis "oldalzsebek", ha úgy tetszik...), továbbá természetes szűkületek (legnyilvánvalóbban pl. ott, ahol a prosztata öleli körül a húgycsövet. A billentyűk mellett illetve a szűkületeken történő átvezetés valóban némi rutint, érzéket igényel, de távolról sem ördöngösség.Összefoglalva tehát: ha a kellő síkosítás megvan és barátnőjének van némi rutinja, akkor valószínűleg nem következik be durvább sérülés még akkor sem, ha a legnagyobb méretű katétert használja. Kisebb sérülések, apró vérzések (elsősorban a billentyűk és szűkületek helyén) persze normál körülmények között is előfordulhatnak. Ez nem probléma..., baj csak akkor van, ha gyakori és nagy mértékű, durva a húgycső megsértése; ekkor ugyanis a sérülések helyén előbb-utóbb hegesedés alakulhat ki, ami húgycsőszűkülethez vezethet.A ballonkatéter - ha kellően ügyeltek a sterilitásra felhelyezésekor! - több napig, szélsőséges esetben akár egy-két hétig is fennmaradthat. A végét - amolyan katéterdugóval - természetesen el lehet zárni.Hogy a katéter viselése közbeni aktus okozhat-e sérülést, az érdekes kérdés. Hagyományos értelemben vett közösülésről természetesen szó sem lehet, hiszen a hímvessző végéből félarasznyi hosszú, vastag, kétágú, esetleg részben keményebb műanyagkomponenst is tartalmazó rész "lóg ki". Így lehetetlen a hüvelybe behatolni, pontosabban ha valaki mégis megkísérli, akkor az a hölgynek (is) komoly sérüléseket okoz. Lehetőségnek tehát csak a hímvessző, a makk kézzel, szájjal, stb. történő ingerlése kínálkozik, ami önmagában nem okoz semmi károsodást. (Ha csak nem tépi-gyúrja-hajtogatja túl durván a partnernő a hímvesszőt..., ez esetben ugyanis a húgycső belfelületén húzgálódó-vongálódó katéter mégiscsak okozhat némi kis sérülést.) Az persze meggondolandó kérdés, hogy érdemes-e felhelyezett katéter mellett egészen magömlésig folytatni az ingerlést. Ez esetben ugyanis az a kellemetlen helyzet áll elő, hogy a húgycső teljes hosszát kitöltő katéter miatt az ondónak sem a külvilág felé, sem befelé, a hólyag felé nincsen zavartalan távozási lehetősége..., ez pedig adott esetben kínos, feszítő érzéshez vezethet.Remélem, kérdéseire elfogadható választ tudtam adni. Minden jót kívánva köszöntöm:Dr. BuBo

#19 Guest__*

 • Guests

Elküldve: 24 január 2003 - 05:16

Kedves Doktor Úr!Olvastam a katéter rovatban széleskörű tájékoztatását a katéter szexuális jellegű használatáról.Azt szeretném kérdezni, hogy okozhat -e sérülést a katéter felhelyezése illetve az, ha a rámenős barátnő esetleg vastagabb mérettel (24-26CH)próbálkozik.Szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig maradhat fenn egy ballonkatéter, a végét el lehet -e zárni, vezethet -e sérüléshez az, ha "viselet" közben szexuális aktus történik?Köszönet-L: Trix

#20 Guest__*

 • Guests

Elküldve: 17 november 2002 - 04:10

Kedves R. M.!Alapvetően azt tudom válaszolni: a megfelelő katéterrel, SZAKSZERŰEN és HIGIÉNIKUSAN végzett katéterezés hosszabb távon sem okoz vizelettartási zavart. Azok a betegek, akik jó általános egészségi állapotban vannak és elsajátították az önkatéterezés fogásait, többnyire úgynevezett lecsapoló katétert használnak. Ez azt jelenti, hogy valahányszor vizelniük kell, feldugnak egy katétert, majd eldobják... és így tovább. Elgondolható, hogy így naponta 3-8-szor is kénytelenek katéterezni magukat esetleg éveken keresztül --, mégsem túl valószínű, hogy vizelettartási zavar lenne a következménye.Az állandó katéter használata persze kissé más: mivel ez hosszú napokig benn lehet, eléképzelhető, hogy a kivétel után nem rögtön záródik teljesen a hólyagnyak izomzata. (Ámbár meg kell jegyeznem, hogy katéterezésre férfiaknál általában akkor kerül sor, ha - pl. prosztatamegnagyobbodás miatt - ELAKAD a vizelet. Ilyenkor éppenséggel a katéter az egyetlen módja annak, hogy a vizeletet ki tudjuk üríteni, s a katéter eltávolítása után nem hogy vizelettartási nehézség jelentkezne, hanem - sajnos - többnyire visszaáll az eredeti helyzet: még akaratlagosan sem sikerül üríteni a vizeletet.)Természetesen a katéterezés ideje alatt is előfordulhat merevedés. Mint már egy korábbi válaszomban utaltam rá, ez persze kissé megnehezíti a katéterező dolgát. Szűkebb, merevebb és hosszabb :-) szakaszon át kell felvezetni a katétert, ami kicsit alaposabb anatómiai ismereteket, nagyobb rutint és óvatosságot igényel --, ezzel együtt persze az időnkénti elakadások és újrapróbálkozások folytán óhatatlanul kissé nagyobb kellemetlenséget is okozhat a katéterezés "alanyának". Kellő óvbatosság, gyakorlat és jól megválasztott méretű, megfelelő síkosítású katéter esetén alapjában véve nem lehet káros a katéterezés akkor sem, ha merevedés során végzik.A katéterezés amúgy a szexualitás világában is ismert praktikának számít --, függetlenül attól hogy "jó és megengedett", vagy "szégyellni való és elítélendő" dolognak tartjuk. Gondolom, hogy a "KATÉTER"-téma levélforgalma sem azért lendült fel ennyire ezen a fórumon, mert idős urak szeretnék megérteni, hogy mi történik velük a kórházi ágyon... :-) Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy R. M. és kedves más "katéter-tárgyú" levelezőim is a szexuális örömszerzés céljából történő alkalmazás iránt érdeklődnek :-), csak persze ezt egyikük sem írja le nyíltan. Igyekeztem mindenesetre úgy összefoglalni az információkat, hogy a szexuális indíttatásból kiváncsiskodók is megkapják a választ kérdéseikre.Remélem, sikerült segítenem!Üdvüzlettel:Dr. BuBo