Ugrás a tartalomhoz

Industrial piercing

36 replies to this topic

#1 Shelly

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 04 március 2013 - 05:27

Tisztelt Doktor Úr!

A probléma, amivel Önhöz fordulok: Két és fél hónapja szúrattam industrial piercinget. Szépen kezelgettem 2-3 hétig, elsőnek sóoldattal, betadinnal, majd a gyulladást kamilla teával borogattam, aztán kenegettem bepanthen kenőccsel (nem ilyen célra való, de valamiért egy hét alatt lement tőle a gyulladás). Aztán nem is kezeltem semmivel, el kezdett varasodni a lyuk körül (gondolom a gyógyulás miatt). A varasodást viszont az alsó lyuknál napi rendszerességgel piszkáltam és két hete vettem észre, hogy elkezdett nőni egy pötty a lyuknál. Mostanra úgy néz ki, mint egy gombostű feje, picit piros és a pötty bőr rétege alatt fehéres (gondolom genny lehet), és a mai nap száradt bőr réteg jött le róla. Ha hozzáérek erősebben akkor fáj, de amúgy nem. Jelenleg tetran kenőcsöt kenek rá.
Az a kérdésem lenne, hogy Ön szerint alkalmas e ez a kenőcs erre a pöttyre? Vagy, ha nem mivel lehetne ezt kezelni? Mert nem szeretném kiszedni, ha már egyszer bent van. :)
Válaszát előre is köszönöm!

#2 Absinth

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 20 november 2012 - 01:50

Jó napot!
Industrial szeretnék szúratni, mivel elég érzékeny a bőröm (de fémallergiám nincs), ezért titán ékszerre gondoltam. A piercinges azt mondta, hogy ebben az esetben a jó minőségű 316L-es orvosi acéllal is csak annyi a kockázat, mint titánnal. Merjek orvosi acélt berakatni? Sajnos titánt elég nehéz beszerezni, mindenhol csak színes változatot látok belőle, én viszont diszkrét ezüst színű piercinget szeretnék.

#3 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 28 május 2012 - 12:22

Üzenet megtekintéseIdézés: szelina - Dátum: 27 május 2012 - 08:35

Jónapot!
Nekem az lenne a problémám,fültágitással kapcsolatban ...hogy tágitottam meg minden ..és meg repedt a fülem..ez még nem akkora nagy tragédia..de a fülem körül nött vadhús mármint a gátitó körül..és mindig viszket,és egyiknap igy már ténylegesen nagyon viszketett és azt vettem észre hogy ennek a vadhúsnak a fele lejött tovább nem tudtam le szedni,és eléggé vérzett is..amugy önmagában nem fáj...nem tisztitottam lehet akkor el mult volna de mostmár késö : ((( és nem tudom lehet ebböl nagyobb bajom is lehet??

Kedves szelina!

Voltaképpen nem pontosan tudom, mi is a kérdése, sőt azt sem igazán tudom, hogy milyen piercingje van. (Mivel az "Industrial" topicban írt, de az írásából úgy tűnik, hogy nem industrialról, hanem tágítóról beszél.)

Sajnos az már gond, ha a tágítás olyan gyors és erőteljes, hogy "vadhús" keletkezik körülötte. A vadhús ugyanis nem más, mint hegszövet. A hegszövet pedig egyáltalán nem biztos, hogy valaha is el fog tűnni bármitől is. Hehet, hogy mákja van -- mint most -- s viszketéstől-vakarástól egy kis része "leesik", de semmi garancia nincs rá, hogy a többi is lepotyog. Valószínűbb bizony, hogy megmarad, s ezt maximum csak egy sebész kése tudná majd később eltávolítani.

Úgyhogy a fő szabály: nyugalom, csigavér, lassú tágítás: minél lassabban tágítja, annákl kisebb az esély a hegszövet-képződésre. (És persze berepedésre, vérzésre, viszketésre, fertőződésre, stb. is.)

Remélem, mihamarabb megnyugszik, begyógyul; lehetőleg ne piszkálja sokat! :)

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#4 szelina

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 27 május 2012 - 08:35

Jónapot!
Nekem az lenne a problémám,fültágitással kapcsolatban ...hogy tágitottam meg minden ..és meg repedt a fülem..ez még nem akkora nagy tragédia..de a fülem körül nött vadhús mármint a gátitó körül..és mindig viszket,és egyiknap igy már ténylegesen nagyon viszketett és azt vettem észre hogy ennek a vadhúsnak a fele lejött tovább nem tudtam le szedni,és eléggé vérzett is..amugy önmagában nem fáj...nem tisztitottam lehet akkor el mult volna de mostmár késö : ((( és nem tudom lehet ebböl nagyobb bajom is lehet??

#5 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 09 oktĂłber 2011 - 09:26

Üzenet megtekintéseIdézés: evita - Dátum: 25 szeptember 2011 - 04:20

úgy 2 hónapja szúrattam tragus piercinget, és nemrég az elején és a hátulján is a bemenetnél furcsa pattanásszerü kinövés tűnt fel. Próbáltam aloeverával(rendesen növénnyel, nem kivonattal) bekenni, az elejéről el is tűnt a kinövés, de pár hét múlva visszajött. Hátul rendesen pattanásnak néz ki, még a teteje is olyan fehéresen átlátszó. Lehetséges, hogy valami fertőzés az oka? el lehet mulasztani valahogy? szeretném kicserélni titánium ékszerre egyenes szárral ( most patkó alakú orvosi acél van benne), mert úgy vettem észre, a fülem jobban szereti a titániumot a patko alakba pedig a hajam könnyen bele akad, ami a gyogyulásnak nem tesz jót. Viszont amig ilyen csunya gyulladás van rajta nem tudom kicserélni, mert nem lenne elég hosszu az uj piercing szára, hogy a pattanásokkal együtt is áttérje az egészet. hogyan tüntethetném el a kinövéseket? gyakori fertőtlenítéssel? vagy ha megnyomkálnám mit ahogy a pattanásokat szokták kinyomni, az nem segítene rajta? vagy nicsen valami krém ami eltuntetné? kivenni nem szeretném, mert nekem az ilyen lyukak nagyon hamar beforrnak, biztos nem tudnám visszatenni az ékszert, szerintem már egy fél óra után sem, ahogy kiveszem, de lehet hamarabb sem..
Köszönöm a válaszát !

Kedves evita,

Nyilván valamilyen gyulladásról, könnyen lehet, hogy tényleg a sebek elfertőződéséről lehet szó.

Senkinek nem ajánlanám, hogy "házilag szüretelt" :D aloe vera levelet nyomkodjon egy ilyen nyílt sebbe, hiszen semmilyen növényi rész nem steril, nem csíramentes. Az aloe verának gyulladáscsökkentő hatása van ugyan, a kórokozóölő hatása azonban nem sokkal több a nullánál. Értelmetlen tehát így alkalmazni, hiszen nagyobb az esélye plusz kórokozók bejuttatásának a sebbe, mint annak, hogy az amúgy is a sebben tanyázó kórokozókat elpusztítaná...

Ugyancsak nem biztos, hogy használna a "gyakori fertőtlenítéssel", ugyanis ennek sokszor több a kára, mint a haszna: az ép bőr vékony zsírréteggel borított, a kórokozók elleni védekezés szempontjából kedvező pH-jú, "jó" mikroorganizmusokkal "ellátott" felületét is leradírozná. Többe kerülne a leves, mint a hús...

Látatlanban azt mondanám: valamilyen kombinált, antibiotikumot + szteroidot tartalmazó, könnyű, vizes bázisú krémmel kellene kenni a területet..., azonban (ahogyan ezt minden alkalommal sietek leírni) az összes ilyen készítmény szigorúan csak orvos által felírva, receptre kapható. Tehát Önnek is csak azt tudom írni, mint másik ezer, hasonló fertőzéssel, "pattanással", kinövéssel, "huplival" küszködő sorstársának: nem kerülhető meg, hogy "élőben" bevonjon egy orvost (legcélszerűbben persze bőrgyógyászt, de akár saját háziorvosa is megfelelhet erre a célra) a dologba! Személyes vizsgálattal lehet a legjobban eldönteni, hogy mi a baj, mi a teendő --, arról nem is beszélve, hogy a valószínűen szükséges készítményt úgyis csak orvos tudja felírni.

Távlatilag az ékszercserét jó ötletnek tartom, ha az a tapasztalata, hogy a titániumot általában jobban bírja a bőre. A patkó alakban pedig valóban benn van a beakadás kockázata: ilyen szempontból mindenképpen előnyösebb az egyenes.

Mielőbbi megoldást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#6 evita

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 25 szeptember 2011 - 04:20

Kedves Doktor Úr,
úgy 2 hónapja szúrattam tragus piercinget, és nemrég az elején és a hátulján is a bemenetnél furcsa pattanásszerü kinövés tűnt fel. Próbáltam aloeverával(rendesen növénnyel, nem kivonattal) bekenni, az elejéről el is tűnt a kinövés, de pár hét múlva visszajött. Hátul rendesen pattanásnak néz ki, még a teteje is olyan fehéresen átlátszó. Lehetséges, hogy valami fertőzés az oka? el lehet mulasztani valahogy? szeretném kicserélni titánium ékszerre egyenes szárral ( most patkó alakú orvosi acél van benne), mert úgy vettem észre, a fülem jobban szereti a titániumot a patko alakba pedig a hajam könnyen bele akad, ami a gyogyulásnak nem tesz jót. Viszont amig ilyen csunya gyulladás van rajta nem tudom kicserélni, mert nem lenne elég hosszu az uj piercing szára, hogy a pattanásokkal együtt is áttérje az egészet. hogyan tüntethetném el a kinövéseket? gyakori fertőtlenítéssel? vagy ha megnyomkálnám mit ahogy a pattanásokat szokták kinyomni, az nem segítene rajta? vagy nicsen valami krém ami eltuntetné? kivenni nem szeretném, mert nekem az ilyen lyukak nagyon hamar beforrnak, biztos nem tudnám visszatenni az ékszert, szerintem már egy fél óra után sem, ahogy kiveszem, de lehet hamarabb sem..
Köszönöm a válaszát !

#7 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 08 augusztus 2011 - 08:31

Üzenet megtekintéseIdézés: Shanyi - Dátum: 2011 Aug 07, 18:53

Újabb kérdésem lenne industrial piercingel kapcsolatban. Lassan 5 hónapja szúrták, Ön tanácsára nem kenegettem mindenféle kenőccsel, max fertőtlenítettem. Pár hete begyulladt és mindkét lyuk mellett duzzanat van, de nem fáj, olyan mintha plusszbőr nőtt volna oda. Elmúlik majd vagy érdemes lenne megnézetnem? Egyik ismerősöm a szilikonos piercinget ajánlotta, lehet azzal gyorsabban gyógyulna?

Kedves Shanyi!

Közel fél évvel a szúrás után nem olyan kézenfekvő lehetséges okokat sorolni a jelenségre, mint amilyen kézenfekvő lenne röviddel a szúrás után totózni...

Röviddel a szúrás után szóba jöhetne a nem kellő sterilitás, sebfertőzés, helytelen kezelésből adódó irritáció, stb... Ennyi idővel a szúrás után azonban ez már nem valószínű..., habár nem is elképzelhetetlen: A furatlyukak belsejében s nedvesség és a levegőtől való viszonylagos elzártság esetleg megteremtheti a feltételét annak, hogy kórokozók tudjanak elszaporodni a bőrfelszínen, amely aztán gyulladást, duzzanatot eredményezhet...

Röviddel a szúrás után szóba jöhetne, hogy allergiás, túlérzékeny az ékszer anyagára. Ennyi idővel a szúrás után azonban ez már nem valószínű..., habár nem is elképzelhetetlen: bizonyos, nem kellő anyagminőségű ékszerekből -- a bőrfelszín pH-ja és nedvessége hatására -- elképzelhető, hogy csak ilyenkor kezdenek "szivárogni" allergiát okozó komponensek.

Összeségében azonban: a fene tudja... :)

A szilikon viszonylag inert, az élő szervezettel különösebb reakcióba általában nem lépő anyag; kipróbálása okos ötlet lehet. Ha ez sem segít, akkor talán tényleg meg kellene mutatnia szakembernek, hiszen a személyes megtekintést semmi esetre sem pótolhatja a távolból, látatlanban történő totózás... ;-)

Dr. BuBo

#8 Shanyi

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 07 augusztus 2011 - 06:53

Tisztelt Doktor Úr!

Újabb kérdésem lenne industrial piercingel kapcsolatban. Lassan 5 hónapja szúrták, Ön tanácsára nem kenegettem mindenféle kenőccsel, max fertőtlenítettem. Pár hete begyulladt és mindkét lyuk mellett duzzanat van, de nem fáj, olyan mintha plusszbőr nőtt volna oda. Elmúlik majd vagy érdemes lenne megnézetnem? Egyik ismerősöm a szilikonos piercinget ajánlotta, lehet azzal gyorsabban gyógyulna?

#9 Sz. Dóri

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 24 május 2011 - 07:52

Kedves Doktor Úr!
Visszatértem, mert már nem igazán tudom mit tehetnék, illetve nem is ismerek olyan orvost, akihez egy fülbevalóval, piercinggel ilyen bizalommal lehet fordulni.
Azóta rakattam be műanyag száras piercinget. Aki csinálta ő is megnézte, azt mondta lehet nem vigyázok rá, amit csak cáfolni tudok. <_< És nem csak, hogy megdagad annak a "vadhúsnak" a helye, vagy visszanő, hanem a kisporcom belsején is seb van, erre is azt mondta, hogy semmi nem indokolja, hogy ott legyen a seb.
Megnyugodott a műanyag után. Kb egy hét sem kellett, hogy megint bedagadjon, és annyira elkeseredtem, hogy levágtam a szárat egy ollóval, mert lecsavarni persze nem lehetett. Beraktam estére egy "mezei ezüst fülbevalót", ami jóval vékonyabb is., hogy ne nőljön be a lyuk. Azóta az van bent, valószínűleg egy rendes piercing már nem is férne bele.
Kb. 2 hete "csak úgy" megint megdagadt a külső seb, és belül is egy gennyes seb nőtt. A belső rész azóta teljesen meggyógyult.
Küldtem Önnek 3 db képet, az egyik május 21-én, a másik 24-én készült, hátha segít Önnek valamit. /látszik rajta a vadhúsnak a helye/
Csatolt kép: majus21.jpg
Csatolt kép: maj24.jpg
Csatolt kép: majus24.jpg

A kérdésem még mindig az, Ön szerint ez mitől lehet? Illetve meddig lehet ezt a helyzetet húzni? Lehet-e belőle valami maradandó bajom, ha néha így "begyullad"? Ilyen esetben általában kiveszem a fülbevalót reggel/este, lefertőtlenítem alkohollal, a fülem is kicsit. Néha oxycorttal kezeltem a tüneteket(ezt már egy ideje elhagytam). Ez Ön szerint helyes módszer?
Van esély rá, hogy valaha is megnyugszik a fülem?
Illetve, ha ez bekövetkezik, akkor annak a sebnek, ami a képen látszik teljesen el kellene tűnnie, vagy pedig ott mindig lesz egy kis heg?

Előre is köszönettel
Dóra

#10 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 02 április 2011 - 09:18

Üzenet megtekintéseIdézés: Shanyi - Dátum: 2011 Mar 29, 18:28

Pár napja szúrattam industrial piercinget és többféle tanácsot kaptam az ápolásával kapcsolatban. Akivel csináltattam csak annyit mondott, hogy fertőtlenítővel fújogassam. Az lenne a kérdésem, hogy nem kell e valamilyen kenőccsel kezelni, vagy elég a fertőtlenítés?

Kedves Shanyi!

Az én véleményem ilyen tekintetben egyértelmű, fél évtizede szajkózom itt a nyugat.hu orvosi fórumán hetente féltucat kérdezőnek: mindenféle piercing esetén kerülni kell a fölösleges kenceficézést, sikálást, fertőtlenítgetést.

Az industrial piercing egész nap "szárazon és szabad levegőn" van :), így eleve kisebb a kockázata (szemben mondjuk egy ruházat alatt viselt köldök-, vagy intim-piercinggel), hogy a környezet kórokozói könnyen megtelepedjenek a sebben.
Néhány napig, max. egy-két hétig esetleg lehet fertőtlenítővel lepermetezni (nem dörzsölni, lesikálni!), de kenőcs alkalmazása nem igazán indokolt. Legfeljebb majd akkor, ha véletlenül tényleg elindul egy gyulladás, fertőzés --, ekkor viszont úgyis orvoshoz kell(ene) fordulnia, hiszen az ilyenkor alkalmazható kenőcsök, krémek mindegyike receptköteles.

Gyors gyógyulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#11 Shanyi

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 29 március 2011 - 06:28

Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja szúrattam industrial piercinget és többféle tanácsot kaptam az ápolásával kapcsolatban. Akivel csináltattam csak annyit mondott, hogy fertőtlenítővel fújogassam. Az lenne a kérdésem, hogy nem kell e valamilyen kenőccsel kezelni, vagy elég a fertőtlenítés?

#12 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 29 március 2011 - 09:24

Üzenet megtekintéseIdézés: Sz. Dóri - Dátum: 2011 Mar 03, 18:46

Nekem tragus piercingem van fél éve, de vannak vele problémáim, és kíváncsi lennék a véleményére.
Szeptemberben szúrattam, szépen gyógyult, nem fájt. 2 hónap múlva nőtt rajta egy vadhús, melyet oxycorttal kezeltem, viszonylag hamar elmúlt, de maradt a helyén egy "sebszerűség" ami piszkálásra érzékeny volt. Ha forgattam, vagy piszkáltam a fülbevalót nem fájt, csak kifejezetten ha odanyomódott a fülbevaló teteje például. Most megint nőtt egy vadhús rajta ugyanott, oxycorttal kezelem, nemsokára elmúlik. Gondolom ez nem normális dolog, hogy már másodszorra van ilyen problémám. Orvosi fém piercing van benne. Elmentem a piercerhez, aki azt tanácsolta, hogyha elmúlik menjek vissza, és vagy teszünk bele egy rövidebb szárat, mert lehet, hogy a fülem érzékeny erre, ahogy mozog benne, vagy szilikont rakjunk bele!
Gondoltam arra is, hogy kivenném, majd miután teljesen meggyógyult, visszatenném a piercinget(remélve, hogy nem nő be, és behelyezést is jól viseli). A cél nyilván az, hogy ne kelljen kivenni, és megmaradjon a fülbevalóm, és persze ne legyenek vele ilyen problémák! :)

Kedves Dóra!

A tragus-piercing -- mint minden olyan szúrás, amely porcot ér -- több problémát rejt magában az átlagnál. Messziről nem igazán tudom eldönteni, hogy mi lehet a konkrét hiba (fémérzékenység, ismétlődő bakteriális felülfertőződés, mechanikai izgalom, stb.). Sajnos az sem igazít el minket, hogy Oxycortra javul. Hiszen az Oxycortban úgynevezett ciklopentano-perhidro-fenantrén vázas mellékvesekéreg-hormon származékok vannak. Ezek pedig minden gyulladást -- függetlenül attól, hogy azt a fent felsorolt okok közül eredetileg mi váltotta ki -- "szőnyeg alás söpörnek". A tüneteket tehát javítják, de az okot -- amit nem ismerünk pontosan -- nem kezelik, nem gyógyítják.

Attól tartok, nem nagyon lehet mást tenni, mint kizárásos alapon próbálkozni: pl. tetessen be szilikont. Ha ezt követően tartósan megnyugszik a folyamat, akkor nyilván a fém volt valamiért a ludas. Ha nem, akkor mehet tovább a próbálkozás. Arra persze sajnos nincs garancia, hogy ha kiveszi egy időre a piercinget, ne forrna be közben a lyuk. Annál valószínűbb, hogy beforr, minél inkább gyulladásban volt/van a terület a kivételkor. Márpedig ugye az Ön tragusa vissza-visszatérően gyulladásban van, ennyi az egyetlen biztosan kijelenthető infónk... :rolleyes:

Szóval talán kezdje a szilikonra cseréléssel, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő... ;)

Dr. BuBo

#13 Sz. Dóri

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 03 március 2011 - 06:46

Kedves Doktor Úr!
Nekem tragus piercingem van fél éve, de vannak vele problémáim, és kíváncsi lennék a véleményére.
Szeptemberben szúrattam, szépen gyógyult, nem fájt. 2 hónap múlva nőtt rajta egy vadhús, melyet oxycorttal kezeltem, viszonylag hamar elmúlt, de maradt a helyén egy "sebszerűség" ami piszkálásra érzékeny volt. Ha forgattam, vagy piszkáltam a fülbevalót nem fájt, csak kifejezetten ha odanyomódott a fülbevaló teteje például. Most megint nőtt egy vadhús rajta ugyanott, oxycorttal kezelem, nemsokára elmúlik. Gondolom ez nem normális dolog, hogy már másodszorra van ilyen problémám. Orvosi fém piercing van benne. Elmentem a piercerhez, aki azt tanácsolta, hogyha elmúlik menjek vissza, és vagy teszünk bele egy rövidebb szárat, mert lehet, hogy a fülem érzékeny erre, ahogy mozog benne, vagy szilikont rakjunk bele!
Gondoltam arra is, hogy kivenném, majd miután teljesen meggyógyult, visszatenném a piercinget(remélve, hogy nem nő be, és behelyezést is jól viseli). A cél nyilván az, hogy ne kelljen kivenni, és megmaradjon a fülbevalóm, és persze ne legyenek vele ilyen problémák! :angry:
Tehát a kérdésem, Ön szerint mit lehet ilyenkor tenni, mivel kezeljem esetleg, vagy milyen piercinget tegyek bele?
Köszönettel
Dóra

#14 missz

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 18 február 2011 - 07:31

Köszönöm a választ.
Egyébként az elmút hetekben már nem vérzett meg semmi. És sztem elég jól látható javulás mérhető fel.
Na de csak a kiváncsiság kedvéért milyen az amikor el kezd "rohadni"? :S

#15 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 09 február 2011 - 09:45

Kedves missz G. T.!

Természetesen "mindíííííg, minden körülmények közt" :D az a tanácsom, hogy problémás esetben személyesen érdemes megmutatni hozzáértőnek.

Persze belátom, ciki a helyzet: a piercerek jelentős része tapasztalatom szerint abszolút tájékozatlan az orvosilag célszerű, helyes utókezelés, s az esetleg fellépő problémák vonatkozásában. Ha pedig akár antibiotikumtartalmú kenőcsöt (fertőzés esetére), akár szteroid tartalmú készítményt (erős gyulladás fennállásakor) lenne tanácsos alkalmazni, akkor eleve zsákutca, hiszen minden antibiotikumot és minden szteroidot tartalmazó készítmény kizárólag receptre kapható..., orvos nélkül tehát legálisan nem lehet hozzájutni, hiába tanácsolná netán egy tájékozottabb piercer.

Ugyanakkor az orvosok nagy része eleve ellenzi a piercinget. Tehát valóban nem lehet biztos benne a szegény delikvens, hogy amikor az orvos nagy morcosan azt mondja, hogy "Nem kellett volna betetetni ezt a marhaságot! Most aztán sürgősen vegye ki! --, akkor vajon a szakmai véleményét mondja-e, vagy csupán a piercinggel és a piercinget viselőkkel szembeni zsigeri előítéleteit juttatja kifejezésre. ;)

Látatlanban csak annyit mondhatok: minden porcot érintő szúrás -- így az industrial is -- a porc rendkívül rossz vérellátása, nehezebb gyógyhajlama miatt eleve nagyobb kockázatot rejt magában, s az elhúzódó(bb) gyógyuláson egy percig sem lehet csodálkozni.
Ha bírható még a dolog, érdemes néhány hetet várni. Ha viszont ennyi idő alatt sem javul, akkor -- még mielőtt ne adj' Isten "lerohadna" a porc a tartós gyulladástól! :blink: -- vagy ki kell venni, vagy orvoshoz kell fordulni személyesen.

Dr. BuBo

#16 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 09 február 2011 - 09:29

Üzenet megtekintéseIdézés: Mesi - Dátum: 2011 Jan 12, 13:34

Két napja szúrták a fülemet és tettek bele egy industrial piercinget.. Már a szúrást éreztem,hiába volt lefagyasztva a fülem.. A gondom az ,hogy most is nagyon fáj még érintésre is érzékeny, a felső lyuknál be is van dagadva. Forgatni nem nagyon tudom, mert ez a piercing hullámos és nem egyenes.. Tetran kenőccsel kenegetem.. A kérdésem az lenne, hogy normális dolog az, hogy ennyire fáj és be van dagadva? Vegyem inkább ki?

Kedves Mesi!

Az industrial piercing a fül porcos részét érinti, a porc pedig -- mint számtalan helyen írtam már -- különösen kényes jószág: rossz a vérellátása, nehézkes a gyógyhajlama, ha begyullad, makacs és fájdalmas a gyulladása.
Ezen az amúgy sem rózsás helyzeten csak ront, ha a piercer lefagyasztja (?!!!!) a fület a beavatkozás előtt! A hajam szála égnek áll akkor is, ha csak olvasom ezt, hiszen az erőteljes hideghatás, a fagyás súlyos, akár maradandó károsodásokat is okozhat a fülkagylón (lásd a második világháború doni hadszínteréről hazatért hősi katonáink ezreit...). Ezek után nem is csodálkozom, ha a "fagylalás" által meggyötört fül alapból fáj, érzékeny, begyulladt, és nem nagyon akar javulni...

Azt gondolom, várjon vele néhány hetet, s ha lassan ugyan, de enyhül a fájdalom, duzzanat, gyulladás, akkor megúszta..., ha nem, akkor bizony ki kell venni, s még utána is imádkozni pár sort, hogy mielőbb meggyógyuljon! :D

Javulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#17 missz

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 14 január 2011 - 11:38

Tisztelt Doktor Úr!

Olvasgattam a kérdés-feleleteket, de úgy gondoltam az a legtisztább, ha én is írok egyet.
Tehát még szeptemberben csináltattam meg az industrialt, ami kb. 4 hó. Olvastam itt, h azt írta, ha jól emlékszem, h 1 hétnél tovább nem érdemes kenegetni akkor abba is hagytam, de ezt úgy 2 hósan olvastam, és addig majdnem, h rendszeresen kenegettem (mikor mivel eleinte neogranormon majd később, amikor nem gyugyult annyira betadine-nel, nem régiben vettem oxycortot, mert régen piercingemre és porcos fülbevalómra nagyon jó volt). Volt, h a felső lyuk volt gyulladtabb volt, h az alsó. Amikor az egyik meggyógyult a másik kezdett pirosodni. Aztán mikor megint rosszabbodott a helyzet újra el kezdtem kenegetni (mert elsőnek ahogy abbahagytam úgy láttam jobb lesz a helyzet, de még sem ez történt ), de ck 1-2 napra és ezt igy hetente (nem tudom pontosan már). Kicsit ugye gennyes mindig általában éjszakák után. Aludni már tudok rajta, jó ideje, de vmikor jobban fájni szokott reggelre, de amúgy napközben egyáltalán nem fáj, mintha ott se lenne, de van, h érzem, h belenyilal a fájdalom. Vmi olyasmit is olvastam, h a lyuk mellett keletkezett ilyen kis piros pöttyszerűség, ami nem hólyag, hanem nem tudom mi lehet. Na nem is az a lényeg, hanem, h olyan nekem is volt 1x max 2 x, ami elmúlt viszont most megint újra van, az alsó lyuknál.. amikor kb. egész végig az alsó lyuk mondhatni tökre begyógyult utána ez is begyulladhatott?! csatlakozva a másikhoz. Igazából végre a kérdésre kitérve. Forduljak személyesen orvoshoz, h ilyen lassan gyógyul v menjek vissza piercingeshez megkérdezni, h mi a stájsz.. v inkább hagyjam és vegyem ki (amit természetesen nem szeretnék) vagy mit tudna tanácsolni? esetleg, h kiveszem és lefertőtlenítem megint az egészet v másik piercinget kellene beleraknom? (esetleg csatoljak képet?)
Esetleg még annyi kérdésem lenne, hogyha normalizálódott a fül állapota akkor mikor lehet másik csinibb pierre kicserélni?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel G.T.

#18 Mesi

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 12 január 2011 - 01:34

Tisztelt Doktor Úr!

Két napja szúrták a fülemet és tettek bele egy industrial piercinget.. Már a szúrást éreztem,hiába volt lefagyasztva a fülem.. A gondom az ,hogy most is nagyon fáj még érintésre is érzékeny, a felső lyuknál be is van dagadva. Forgatni nem nagyon tudom, mert ez a piercing hullámos és nem egyenes.. Tetran kenőccsel kenegetem.. A kérdésem az lenne, hogy normális dolog az, hogy ennyire fáj és be van dagadva? Vegyem inkább ki? Tudtam,hogy fájni fog, de hogy ennyire.. Előre is köszönöm Mesi Csatolt kép: DSC00575.JPG

#19 Myrkky

Újonc

• Members
  • Pipa
  • 8 Hozzászólás:

Elküldve: 19 december 2010 - 09:14

Kedves Dr. BuBo!

Köszönöm szépen a gyors választ! Eléggé idegesít ez a dolog, de akkor próbálok még türelmes lenni!

Üdvözlettel: Myrkky

#20 Dr. BuBo

Dr.

• Members
  • PipaPipa
  • 946 Hozzászólás:

Elküldve: 19 december 2010 - 09:04

Üzenet megtekintéseIdézés: Myrkky - Dátum: 2010 Dec 19, 18:58

A fülem mögött, tehát nem alatta, hanem mögötte, majdnem a piercing vonalában van egy kis duzzanat, a fültő és a hajas fejbőr között. Előbb pattanásra gondoltam, de két tükörrel nagy nehezen megnéztem, és nem piros, bőrszínű. Nyomásra fájdalmas, és már napok óta ott van. Ez lehet esetleg nyirokcsomó is? És a piercingtől van vagy esetleg lehet attól független is? Mivel ugye annak állapotával pont mostanában kezdtem elégedett lenni, mert nincs begyulladva, kicsit piros ugyan, de ha forgatom sem fáj....

Kedves Myrkky!

Ha leírása alapján jól értem a kis csomó elhelyezkedését, elméletileg lehet egy apróbb nyirokcsomó is. Ha az, akkor nyilván összefüggésben van a piercinggel, hiszen a szervezet igyekszik védekezni a szúrás, illetőleg a furatlyukakban kialakulni akaró gyulladás ellen.
Minden bizonnyal ártalmatlan dolog, majd elmúlik!

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

Új válasz