Idézés: evita - Dátum: 25 szeptember 2011 - 04:20
úgy 2 hónapja szúrattam tragus piercinget, és nemrég az elején és a hátulján is a bemenetnél furcsa pattanásszerü kinövés tűnt fel. Próbáltam aloeverával(rendesen növénnyel, nem kivonattal) bekenni, az elejéről el is tűnt a kinövés, de pár hét múlva visszajött. Hátul rendesen pattanásnak néz ki, még a teteje is olyan fehéresen átlátszó. Lehetséges, hogy valami fertőzés az oka? el lehet mulasztani valahogy? szeretném kicserélni titánium ékszerre egyenes szárral ( most patkó alakú orvosi acél van benne), mert úgy vettem észre, a fülem jobban szereti a titániumot a patko alakba pedig a hajam könnyen bele akad, ami a gyogyulásnak nem tesz jót. Viszont amig ilyen csunya gyulladás van rajta nem tudom kicserélni, mert nem lenne elég hosszu az uj piercing szára, hogy a pattanásokkal együtt is áttérje az egészet. hogyan tüntethetném el a kinövéseket? gyakori fertőtlenítéssel? vagy ha megnyomkálnám mit ahogy a pattanásokat szokták kinyomni, az nem segítene rajta? vagy nicsen valami krém ami eltuntetné? kivenni nem szeretném, mert nekem az ilyen lyukak nagyon hamar beforrnak, biztos nem tudnám visszatenni az ékszert, szerintem már egy fél óra után sem, ahogy kiveszem, de lehet hamarabb sem..
Köszönöm a válaszát !
Kedves evita,
Nyilván valamilyen gyulladásról, könnyen lehet, hogy tényleg a sebek elfertőződéséről lehet szó.
Senkinek nem ajánlanám, hogy "házilag szüretelt"

aloe vera levelet nyomkodjon egy ilyen nyílt sebbe, hiszen semmilyen növényi rész nem steril, nem csíramentes. Az aloe verának
gyulladáscsökkentő hatása van ugyan, a
kórokozóölő hatása azonban nem sokkal több a nullánál. Értelmetlen tehát így alkalmazni, hiszen nagyobb az esélye
plusz kórokozók bejuttatásának a sebbe, mint annak, hogy az amúgy is a sebben tanyázó kórokozókat elpusztítaná...
Ugyancsak nem biztos, hogy használna a "gyakori fertőtlenítéssel", ugyanis ennek sokszor több a kára, mint a haszna: az ép bőr vékony zsírréteggel borított, a kórokozók elleni védekezés szempontjából kedvező pH-jú, "jó" mikroorganizmusokkal "ellátott" felületét is leradírozná. Többe kerülne a leves, mint a hús...
Látatlanban azt mondanám: valamilyen kombinált, antibiotikumot + szteroidot tartalmazó, könnyű, vizes bázisú krémmel kellene kenni a területet..., azonban (ahogyan ezt minden alkalommal sietek leírni) az összes ilyen készítmény szigorúan csak orvos által felírva, receptre kapható. Tehát Önnek is csak azt tudom írni, mint másik ezer, hasonló fertőzéssel, "pattanással", kinövéssel, "huplival" küszködő sorstársának:
nem kerülhető meg, hogy "élőben" bevonjon egy orvost (legcélszerűbben persze bőrgyógyászt, de akár saját háziorvosa is megfelelhet erre a célra) a dologba! Személyes vizsgálattal lehet a legjobban eldönteni, hogy mi a baj, mi a teendő --, arról nem is beszélve, hogy a valószínűen szükséges készítményt úgyis csak orvos tudja felírni.
Távlatilag az ékszercserét jó ötletnek tartom, ha az a tapasztalata, hogy a titániumot általában jobban bírja a bőre. A patkó alakban pedig valóban benn van a beakadás kockázata: ilyen szempontból mindenképpen előnyösebb az egyenes.
Mielőbbi megoldást kívánva köszöntöm:
Dr. BuBo