Ugrás a tartalomhoz


Zsibbadó ujjak


14 replies to this topic

#1 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 07 December 2013 - 08:08 PM

 Idézés: BHB - Dátum: 25 March 2013 - 11:27 AM

Kedves Doki,

Erős megterhelés után jelentkezett nálam az ujjzsibbadás, ami első nap mindkét kezemen az első három ujjamon volt jellemző, mint mikor álmában arra ébred az ember, hogy teljesen érzéketlen a keze. Két nap után a bal kezemen elmúlt, csak egy pici zsibbadás van a mutató ujjam külső oldalán. Viszont a jobb kezemen továbbra is - bár nem annyira, mint első nap - zsibbadást tapasztalok. Mutató és nagyujjon az első két ujjbegy, a hüvelykujjam és ami fura a gyűrűsujjam belső fele továbbra is zsibbad, kicsit érzéketlen, hidegnek tűnik - bár nem az. Sem a tenyerem, se a kézfejem nem zsibbad, csak az említett részek. Az itt leírtakat kipróbáltam, éjjelre sínbe tettem - bár a jegelést még nem próbáltam - de eddig semmilyen hatást nem értem el. Programozó vagyok, ez a mindennapi munkámat nagyban megnehezíti. Korábban munkába menet (kerékpár) minden reggel éreztem, hogy ez a 3 ujjam zsibbad, mindkét kezemen, de el is múlt, ahogy nem támaszkodtam rá. Hasonló zsibbadásom korábban is volt, de soha nem egy hétig - ma van a 7. nap - és soha nem ilyen intenzíven. Előre is köszönöm a segítséget!Kedves BHB!

Az ebben a topicpan korábban olvasott éjszakai sínezési tanács -- ha figyelmesen végigolvasta -- egy olyan betegnek szólt, akinek valószyínűleg a singcsonti idege szorult meg a könyökalagútban (ebből adódóan a kisujjtól kezdődően zsibbadtak az ujjai).
Az Ön problémája viszont nyilvánvalóan más: a hüvelyk- és mutatóujjak, középső ujj zsibbadása legvalószínűbben kétoldali CSUKLÓalagút-szindróma mellet szól.
Az Ön esetében tehát nem a könyököt, hanem a csuklót kellene esetleg megpróbálni éjszakára egy kis szálkamentes léccel, favonalzóval "sínezni", megakadályozva ezzel a csukló -- és nem a könyök! -- behajlását.

Ha nem segít, akkor persze célszerű neurológushoz fordulni, aki pontosabban meg tudja határozni az okokat és a lehetséges megoldásokat.

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo
ideggyogyaszat@t-online.hu

#2 BHB

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 25 March 2013 - 11:27 AM

Kedves Doki,

Erős megterhelés után jelentkezett nálam az ujjzsibbadás, ami első nap mindkét kezemen az első három ujjamon volt jellemző, mint mikor álmában arra ébred az ember, hogy teljesen érzéketlen a keze. Két nap után a bal kezemen elmúlt, csak egy pici zsibbadás van a mutató ujjam külső oldalán. Viszont a jobb kezemen továbbra is - bár nem annyira, mint első nap - zsibbadást tapasztalok. Mutató és nagyujjon az első két ujjbegy, a hüvelykujjam és ami fura a gyűrűsujjam belső fele továbbra is zsibbad, kicsit érzéketlen, hidegnek tűnik - bár nem az. Sem a tenyerem, se a kézfejem nem zsibbad, csak az említett részek. Az itt leírtakat kipróbáltam, éjjelre sínbe tettem - bár a jegelést még nem próbáltam - de eddig semmilyen hatást nem értem el. Programozó vagyok, ez a mindennapi munkámat nagyban megnehezíti. Korábban munkába menet (kerékpár) minden reggel éreztem, hogy ez a 3 ujjam zsibbad, mindkét kezemen, de el is múlt, ahogy nem támaszkodtam rá. Hasonló zsibbadásom korábban is volt, de soha nem egy hétig - ma van a 7. nap - és soha nem ilyen intenzíven. Előre is köszönöm a segítséget!

#3 Celtic

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 16 March 2013 - 03:58 PM

Koszi, Doki, ez nagy segitseg volt!
Tavaly is tavasszal zsibbadtak az ujjaim, de par nap alatt elmult, iden megint, mar ket hete.
Gondoltam, utananezek a neten, mi lehet (gondoltam en magas vernyomasra, meg infarktus elojelekre is, tulsulyos informatikus vagyok, negyven folott), de azt nem gondoltam volna, hoyg idegi eredetu.
Igerem, elmegyek dokihoz :), de ez most hirtelen nagy segitseg volt :)

Bal kezemen a harom kozepso ujjam vege zsibbadt, most kinyujtottam a kezem, fel perc utan valmi furcsa remegest ereztem a kezemben es sokat javult maris!

(pedig hanyszor megfogadtam, hoyg orankent tiz perc szunet, torna, stb, de ugy latszik, mostantol komolyan kell vennem)

Szoval ezzel az apro tanaccsal mar sokkal jobban vagyok :)

#4 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 21 November 2010 - 05:55 PM

 Idézés: Beatrix - Dátum: 2010 Nov 16, 21:30

31 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. 3. gyermekem megszületése óta rendszeresen zsibbad mind a jobb illetve a bal kezemen az ujjaim.
ez előfordul ha a mindennapi teendőim látom el mint családanya pl:krumpli , zöldség pucolás, vagy akár kerékpározás közben ahogy a kormányt fogom.Sajnos a derekam napi szinten elég sokszor fáj .járdát anélkül nem tudom például összesöpörni hogy ne kelljen megállnom legalább háromszor mert úgy érzem szét szakadnak. ez mellett lábam lábszáram ödémás mellyel már voltam kivizsgáláson és a belgyógyász szakorvos a túlsújal magyarázta. 167cm vagyok 104 kiló.
nem tudom ezek a vizesedési és tulsuj problémák magyarázhatják e vagy kiváltó okai lehetnek e annak hogy mindkét kezemen zsibbadnak a fent emlitettem szituációkban az ujjaim .


Kedves Beatrix!

4 egymás utáni gyermek kihordása, megszülése, szoptatása, nevelése, ellátása -- s mindezt alig harminc éves korig bezárólag -- bizony nagy teljesítmény, s feltétlen tiszteletet, elismerést érdemel!
Ugyanakkor látni kell azt is, hogy mindez a mi átlagosan szegényes magyar táplálkozási viszonyaink, életmódi-gazdasági körülményeink közt szinte törvényszerűen azzal jár, hogy az anya szervezete éveken át viszonylagos hiányt szenved ásványi anyagokban, csontépítő elemekben, stb. Mindez megteremti a jó esélyét annak, hogy csontritkulás, degeneratív csont- és ízületi elváltozások induljanak meg. Ha mindezt még jelentős túlsúly tetézi, az tovább súlyosbítja a lehetséges panaszokat. (Az Ön úgynevezett testtömeg-indexe 37,3, ami a WHO besorolása szerint egyértelműen kórosan túlsúlyosnak számít. Testtömeg-percentilise 92%, ami azt jelenti, hogy 100 önhöz hasonló korú és magasságú nő közül mindössze 8-nak van az Önével azonos vagy annál nagyobb testsúlya.)
Adva van tehát egy tiszteletreméltó célok érdekében ugyan, ám mégis csak meglehetősen "lestrapált" fiatal szervezet, rendkívül jelentős túlsúllyal, s több -- egymással minden bizonnyal össze nem függő panaszokkal. Az ödéma, a derékfájás, s a kézujjak zsibbadása egymással valószínűleg közvetlenül nem hozható összefüggésbe, tehát nem egy, hanem több különböző problémát kellene Önnek -- sokféle orvossal -- kivizsgáltatni.
Ha csupán a kézujjak zsibbadására szűkítem le a dolgot, akkor elsősorban azt tanácsolom: neurológust keressen fel! Be kell határolni, hogy a zsibbadás eredete a nyaki gerinc bizonyos szintjeiben történt ideggyök-becsípődésből, netán lejjebb, a vállöv, vagy a könyök, csukló magasságában valamely ideg beszorulásából ered-e. Közbevetőleg jegyzem meg: az, hogy mind a két kezén mind az öt ujja zsibbad, meglehetősen valószínűtlen dolog! Meg kellene tehát először is figyelni, hogy inkább melyik ujjai zsibbadnak, s melyek kevésbé. Ha mégis mind a 10 egyformán zsibbad, akkor annak inkább vérkeringési, érsebészeti okai lehetnek, vagy -- ha mégis ideggyógyászati az ok --, akkor bizony többszörös, több helyen történt idegbecsípődés magyarázhatja csak ezt.

A testsúlycsökkentést én is mindenképp javasolni tudnám, emellett azonban úgy gondolom, elsősorban neurológust keressen meg, ha nem járt még ott, majd -- ha a neurológus netán nem talál semmit -- célszerű egy érsebészt és/vagy egy belgyógyász-angiológust is bevonni a vizsgálatokba.

Mielőbbi megoldást kívánva, gyermekeihez szeretettel gratulálva köszöntöm:

Dr. BuBo

#5 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 21 November 2010 - 05:30 PM

 Idézés: Fancsi70 - Dátum: 2010 Oct 21, 14:32

...bal kezemen a kis és gyűrűs ujjam folyamatosan zsibbad már 2 éve. 5 hónapja pedig elkezdett a jobb kezemen is szintén a kis és gyűrűs ujjam,szünet nincs mindig zsibbad. Voltam neurológusnál aki elküldött gerinc CT-re,ott minden negatív lett.Ezután mentem idegpálya mérésre ott is minden rendben volt.Annyit mondott az orvos,hogy nem kell könyökölni !! Ezután elmentem egy csontkovácshoz aki helyre tette a nyaki csigolyáim és azt mondta meg fog szűnni a zsibbadásom,sajnos ez se segített. Ezek után kaptam Schüssler-féle sókat,és újra semmi változás.Nagyon zavaró már,hogy sokszor el ejtem a dolgokat és nem tudok úgy fogni ahogyan szeretnék. Sokszor annyira zsibbad,hogy már fáj. Ha valaki tud segíteni nagyon meg köszönném,mert már fogalmam nincs kihez forduljak :P :D


Kedves Fancsi70!

Valószínűleg mégis csak neurológiai probléma lehet a háttérben, úgyhogy azt javaslom: ismét csak vágjon neki egy ideggyógyászati vizsgálatnak, s akár egy ismételt idegvezetési sebesség mérésnek.
Az a tény, hogy a neurológus azt mondta, hogy "nem kell könyökölni", arra enged következtetni, hogy ő is -- akár csak én -- a singcsonti ideg könyökmagasságban történő megszorulására, úgynevezett alagút-szindrómájára gondol ---, akár alátámasztotta ezt az elektroneurográfia, akár nem. Ez nem ritkán tényleg kétoldali, s a megoldás elsősorban valóban az, hogy kerülni kell a tartósan behajlított könyökhelyzetet. (Különösen éjszakára fontos ez; a könyök házilagos "sínezésével" lehet elérni.)

Olyan csontkovácstól, aki "helyreteszi" azokat a nyaki csigolyákat, amelyek a CT tanúsága szerint szépen a helyükön vannak, a jó Isten mentsen meg! :D A Schüssler-féle sók legalább nem ártanak --, persze használni sem használnak. :angry: Még egyszer mondom: a labda a neurológus térfelén pattog. Ha nem bízik meg az előzőben, keressen egy újat, s járjanak együtt a dolog végére!

Mielőbbi gyors megoldást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#6 Beatrix

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 16 November 2010 - 09:30 PM

tisztelt szakértő!

31 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. 3. gyermekem megszületése óta rendszeresen zsibbad mind a jobb illetve a bal kezemen az ujjaim.
ez előfordul ha a mindennapi teendőim látom el mint családanya pl:krumpli , zöldség pucolás, vagy akár kerékpározás közben ahogy a kormányt fogom.Sajnos a derekam napi szinten elég sokszor fáj .járdát anélkül nem tudom például összesöpörni hogy ne kelljen megállnom legalább háromszor mert úgy érzem szét szakadnak. ez mellett lábam lábszáram ödémás mellyel már voltam kivizsgáláson és a belgyógyász szakorvos a túlsújal magyarázta. 167cm vagyok 104 kiló.
nem tudom ezek a vizesedési és tulsuj problémák magyarázhatják e vagy kiváltó okai lehetnek e annak hogy mindkét kezemen zsibbadnak a fent emlitettem szituációkban az ujjaim .
szeretném segítségét kérni hogy forduljak e ezzel orvos és ha igen akkor milyen irányba induljak el.
válaszát előre is köszönöm

üdvözlettel Beatrix

#7 Fancsi70

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:
 • Gender:Female
 • Location:Mindszent

Elküldve: 21 October 2010 - 02:32 PM

Szép napot!

Sajnos hasonló bajjal küszködök,bal kezemen a kis és gyűrűs ujjam folyamatosan zsibbad már 2 éve. 5 hónapja pedig elkezdett a jobb kezemen is szintén a kis és gyűrűs ujjam,szünet nincs mindig zsibbad. Voltam neurológusnál aki elküldött gerinc CT-re,ott minden negatív lett.Ezután mentem idegpálya mérésre ott is minden rendben volt.Annyit mondott az orvos,hogy nem kell könyökölni !! Ezután elmentem egy csontkovácshoz aki helyre tette a nyaki csigolyáim és azt mondta meg fog szűnni a zsibbadásom,sajnos ez se segített. Ezek után kaptam Schüssler-féle sókat,és újra semmi változás.Nagyon zavaró már,hogy sokszor el ejtem a dolgokat és nem tudok úgy fogni ahogyan szeretnék. Sokszor annyira zsibbad,hogy már fáj. Ha valaki tud segíteni nagyon meg köszönném,mert már fogalmam nincs kihez forduljak ;) :)
Éva

#8 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 08 August 2010 - 11:52 PM

 Idézés: xenonn - Dátum: 2010 Jul 16, 14:43

Tiszteletem!

Nekem is hasonló problémám lenne mint az itt felsoroltak
Bal kezemen zsibbad a kis és gyűrűs ujjam, néha felkelés után azonnal de van, hogy kvázi tünetmentes a napom. Sosem egy erőteljes zsibbadsáról van szó, csak egészen finom és mindig érzem, hogy nem olyan mint a jobb kezemen. Mellette elég sokat sportolok, futok, biciklizem, súlyzózom. Kb 1 éve tart. Felemelem a karom és megfeszítem a bicepszem akkor minimálsian erőteljesebb lesz, dolgozom és szív magasságban van a karom az asztalon akkor is jelentkezik. Sajnos grafikus lévén elég sokat ülök asztalnál.
Másik probléma egészen új keletű és nekem gerinci megerőltetésnek tűnik, de nem tudom ezért is kérdezem. Mostanában picit derékfájós lettem, gondolom a súlyzós tevékenység tett be és a felülések. Elmúlt 1 hónapban többször is előfordult, hogy leültem dolgozni és pár perc után a hátsóm illetve a lábfejem külső fele talp felé elkezdett zsibbadni. Azaz sarkamtól kb a kisujjamig.
Lenne valami ötlete mitől lehetnek ezek a problémáim? Beírtam egy sport oldalra is, ahol azt mondták ne szórakozzam az ilyenekkel, mert idegrendszeri vagy érrendszeri probléma is lehet.

köszönöm válaszát!

GáborKedves Gábor!

Úgy tűnik, a sportoldalon nem igazán komoly szakemberek olvasták át panaszait, vagy felületesen futottak csak át korrekt leírásán! :)
Pedig mindkét panaszának háttere látatlanban is nagy valószínűséggel megtippelhető!
A gyűrűsujj és kisujj Ön által jelzett helyzetekben elő-előforduló, rosszabbodó zsibbadását minden bizonnyal az érintett oldali singcsonti ideg megszorulása okozza az úgynevezett könyökalagútban. Riasztó a panasz, de nem veszéley. általában könnyen orvosolható: van úgy, hogy már a könyök éjszakára való átmeneti nyújtott helyzetben rögzítése is tökéletesen segít. Ha mégsem, fizikoterápiás kezelés, esetleg a könyöktájba adott speciális injekciók segíthetnek. Ha pedig minden kötél szakad, egy kis műtéttel végleg megszüntethető az ideg "húzgálása". Javaslom, keressen fel panaszával egy neurológust, akivel sorra-rendre meg tudja beszélni a tennivalókat.
Alsó végtagi panasza nagy valószínűséggel tényleg gerinc eredetű, mégpedig valószínűleg az ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti porckorong kiboltosulására, kezdődő sérvesedésére utal. Teendő: sürgősen abbahagyni a súlyzózást, sokat pihenni, vízszintesben feküdni! Ha nem javul, ugyancsak neurológus, vagy ideg-, illetőleg gerincsebész szakember felkeresése a következő lépés.

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#9 xenonn

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 16 July 2010 - 02:43 PM

Tiszteletem!

Nekem is hasonló problémám lenne mint az itt felsoroltak
Bal kezemen zsibbad a kis és gyűrűs ujjam, néha felkelés után azonnal de van, hogy kvázi tünetmentes a napom. Sosem egy erőteljes zsibbadsáról van szó, csak egészen finom és mindig érzem, hogy nem olyan mint a jobb kezemen. Mellette elég sokat sportolok, futok, biciklizem, súlyzózom. Kb 1 éve tart. Felemelem a karom és megfeszítem a bicepszem akkor minimálsian erőteljesebb lesz, dolgozom és szív magasságban van a karom az asztalon akkor is jelentkezik. Sajnos grafikus lévén elég sokat ülök asztalnál.
Másik probléma egészen új keletű és nekem gerinci megerőltetésnek tűnik, de nem tudom ezért is kérdezem. Mostanában picit derékfájós lettem, gondolom a súlyzós tevékenység tett be és a felülések. Elmúlt 1 hónapban többször is előfordult, hogy leültem dolgozni és pár perc után a hátsóm illetve a lábfejem külső fele talp felé elkezdett zsibbadni. Azaz sarkamtól kb a kisujjamig.
Lenne valami ötlete mitől lehetnek ezek a problémáim? Beírtam egy sport oldalra is, ahol azt mondták ne szórakozzam az ilyenekkel, mert idegrendszeri vagy érrendszeri probléma is lehet.

köszönöm válaszát!

Gábor

#10 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 25 November 2009 - 09:46 AM

 Idézés: alice - Dátum: 2009 Nov 04, 13:21

22 eves vagyok es masfel hete, kezemet nem eroltettem meg, zsibbad a gyurus es a kisujjam meg vele parhuzamos tenyerem is, folytonosan, estenkent meg eroteljesebben. Mit tegyek? Ez mennyire komoly? Esetleg szorongasos problemak is okozhatjak ezt?


Leírása alapján legvalószínűbben az úgynevezett singcsonti ideg átmeneti becsípődése, megszorulása (amely leggyakrabban könyökmagasságban történik) okozhatja ezeket a panaszokat. Elméletileg persze szóba jöhet még a nyaki gerincben történő "idegbecsípődés", ám ez -- ha csak nem érte valami durva baleset -- egy 22 éves fiatal hölgynél nem túl valószínű verzió.
Szorongásos problémák, pláne pedig az úgynevezett "konverziós" idegrendszeri zavarok persze szinte bármilyen szervi elváltozás tüneteit utánozhatják. Azonban az Ön panaszai annyira jellegzetesek, hogy valószínűbbnek tűnik első nekifutásra a singcsonti ideg megszorulása. Ez igazán nem komoly dolog, nem kell tőle megijedni. Annyit azonban mindenképp megér, hogy felkeressen egy ideggyógyászt (neurológust), aki el tudja dönteni pontosabban az okokat, s a kezelés menetét is meghatározza, ha szükséges. Ha az ideggyógyász -- megfelelő vizsgálat(ok) után -- esetleg úgy nyilatkozik, hogy "nem az ő asztala", akkor szóba jöhet az Ön által felvetett szorongás, ennek megfelelően esetleg pszichiáter felkeresése is.

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#11 alice

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 04 November 2009 - 12:21 PM

Tisztelt Dr. Ur!

22 eves vagyok es masfel hete, hasonlo tuneteim vannak, kezemet nem eroltettem meg, zsibbad a gyurus es a kisujjam meg vele parhuzamos tenyerem is, folytonosan, estenkent meg eroteljesebben. Mit tegyek? Ez mennyire komoly? Esetleg szorongasos problemak is okozhatjak ezt?

Koszonom valaszat!

#12 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 29 May 2009 - 07:30 PM

 Idézés: Petix - Dátum: 2009 May 28, 08:52

...kemény fizikai megterhelés után a jobb kezemen a hüvelyk-, mutató-, középső ujjam és a gyűrűs ujjam kb. fele és a tenyerem is elkezdett zsibbadni és fájni. A zsibbadás olyan mértékű, hogy csak akkor vettem észre, hogy a forró kv főzőt fogtam meg, amikor a kisujjam is hozzáért. Az ruhát begombolni vagy a mobilt használni csak bal kézzel tudom, de az írás vagy az egér használata is gondot jelent...
Azt olvastam valahol, hogy a "kéztői alagút szindróma" okozhat ilyen tüneteket és ,hogy ez egy idő után visszafordíthatatlan károsodást okozhat.
Az első kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi idő, amíg maradandó károsodás alakul ki?
A második kérdés: Azt is olvastam egy fórumon, hogy szteroid injekcióval is kezelhető, de ez nagyon fájdalmas és nem is igazán használ. Inkább a műtét... Ebből mi az igazság?


Kedves Petix!

Az Ön által írtak alapján valóban elképzelhető, hogy az úgynevezett "medianus" ideg -- a megerőltetés kapcsán -- esetleg megszorult a beduzzadt kéztőalagútban. (Bár őszintén szólva a gyűrűsujj felének a zsibbadása már kissé kilóg a valószínűsíthető tüneti képből...) 2 heti panasz után azért persze még korai lenne azt kimondani, hogy kéztői alagút szindrómáról van szó, hiszen lehet, hogy csak egy hamar visszaforduló állapot a megerőltetés következtében.
Visszafordíthatatlan károsodásokat azért csak nagyon-nagyon hosszú ideje fennálló, komoly kéztőalagút-szindróma esetén szoktunk látni; ehhez hosszú hónapok, de inkább évek szoktak általában kelleni.
Igen, szoktunk a csuklóalagútba helyileg szteroid injekciót adni, s ez -- bár persze semmi sem biztos -- azért gyakran segíteni szokott. kétségtelen nem túl kellemes, de azért nem olyan fájdalmas.
Ellenben még mielőtt az injekcióra sor kerülne, számos dolgot "illik" megpróbálni. Legelőször is például a csukló házilagos "sínezését". Keresni kell valami régi iskolai favonalzót, vagy szálkamentes lécet. Ezt alkarközéptől tenyérközépig végigfektetve a tenyéri oldalon, körbe kell -- se túl lazán, se túl szoronsan -- tekerni gézzel, puha sállal, stb. Így nem fog tudni túlzottan előre-hátra hajlan a csukló. Ez különösen éjszakára lehet fontos, hiszen álmunkban, ha magunk alá gyűrjük a kezünket, a csuklónk bizony sokszor órákig nagyon kifacsart helyzetben van. Ez pedig tovább rontja az alagútba amúgy is "beszorult" medianus ideg helyzetét..., nem csoda hát, ha esetleg hetek telnek el, s mégsem indult meg a javulás.
Aztán ha ez sem segít, akkor még mindig érdemes úgynevezett iontoforézissel, a bőrön keresztül, elektromos úton szteroidot bejuttatni a csuklóalagútba. (A szteroid, ha mást nem is csinálna, a duzzanatot legalább lelohasztja a kéztőalagútban...; így mindjárt több helye lesz az idegnek, kevésbé nyomódik, s így lassan megszűnhetnek a panaszok.)
Na hát kb. itt következhet az injekció, ha az iontoforézis sem használt...
S persze végül, de nem utolsó sorban: ha mindennel kudarcot vallunk, gyakorlott kézsebészek egy picurka műtéti beavatkozással kiválóan fel tudják szabadítani az alagútba beszorult ideget, helyet tudnak csinálni neki, ily módon nagyszerűen orvosolva, kiküszöbölve a panaszokat.

Összességében tehát azért ez a kéztőalagút-szindróma, már ha netán tényleg olyasmi áll fenn most Önnél -- bár nem állítom, hogy kellemes --, semmiképp sem olyan félalmetes betegség!
Ha tartósan nem javul a helyzet, mindenesetre okosan teszi, ha felkeres egy ideggyógyászt (neurológust).

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. BuBo

#13 Petix

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 2 Hozzászólás:

Elküldve: 28 May 2009 - 09:52 AM

Tisztelt Doktor úr!

Problémám részben ugyanaz mint az előző kérdezőnek, csak ezek a tünetek nálam már több mint egy éve jelentkeztek. Nem nagyon foglalkoztam vele, mert alig érezhető a zsibbadás, nem igazán zavar.

Amiért most elkezdett érdekelni a dolog az, hogy kb. két hete, kemény fizikai megterhelés után a jobb kezemen a hüvelyk-, mutató-, középső ujjam és a gyűrűs ujjam kb. fele és a tenyerem is elkezdett zsibbadni és fájni. A zsibbadás olyan mértékű, hogy csak akkor vettem észre, hogy a forró kv főzőt fogtam meg, amikor a kisujjam is hozzáért. Az ruhát begombolni vagy a mobilt használni csak bal kézzel tudom, de az írás vagy az egér használata is gondot jelent...
A helyettesítő háziorvos gyorsan lerázott azzal, hogy megerőltettem és felírt gyógyszert és egy kenőcsöt (egy hete). A helyzet azóta sem javult. Azt olvastam valahol, hogy a "kéztői alagút szindróma" okozhat ilyen tüneteket és ,hogy ez egy idő után visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

Az első kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi idő, amíg maradandó károsodás alakul ki? (Háziorvosom csak a jövő héten jön vissza szabadságról és ideggyógyászati szakrendelés csak két hét múlva lesz legközelebb :rolleyes: )

A második kérdés: Azt is olvastam egy fórumon, hogy szteroid injekcióval is kezelhető, de ez nagyon fájdalmas és nem is igazán használ. Inkább a műtét... Ebből mi az igazság?

Válaszát előre is köszönöm!

#14 Dr. BuBo

  Dr.

 • Members
 • PipaPipa
 • 954 Hozzászólás:
 • Gender:Male
 • Location:Szombathely

Elküldve: 03 April 2008 - 11:30 PM

Idézet (buzsuforever @ 2008-4-02, 15:45)
"el kezdett zsibbadni a gyűrűs- és a kisujjam a bal kezemen... most már nehéz mozgatnom is őket. Csak azt szeretném megtudni hogy milyen eredetű lehet, mert szerintem idegi, és a singcsonti ulnáris idegpálya problémája lehet, de szeretnék biztosra meni, hogy milyen specialistáhoy forduljak?"

Kedves buzsuforever!

Elmondása alapján magam is úgy gondolom, legvalószínűbben a singcsonti (=ulnáris) idegnek az úgynevezett könyökalagútba való beszorulása okozhatja panaszait.
A legcélszerűbb ideggyógyászhoz (=neurológushoz) fordulni, aki több jel alapján már az első vizsgálat során is valószínűsíteni tudja -- vagy esetleg kizárja -- ennek a problémának a fennállását. Elektroneurográfiás vizsgálattal azán a kórisme a későbbiekben tovább pontosítható, biztossá tehető. Alapvetően a további szóba jöhető okok is neurológiai jellegűek, úgyhogy mindenképpen az a célszerű, ha ideggyógyászhoz fordul első körben.

A probléma mielőbbi tisztázódását és gyors javulást kívánok üdvözlettel:

Dr. BuBo

#15 buzsuforever

  Újonc

 • Members
 • Pipa
 • 1 Hozzászólás:

Elküldve: 02 April 2008 - 03:45 PM

Tisztelt doki!

Kb két hete kezdpdött el... el kezdett zsibbadni a gyűrűs- és a kisujjam a bal kezemen (nem vagyok balkezes, nem erőletem meg). Aztán ez cska egyre erősebb lett, és most már nehéz mozgatnom is őket. Csak azt szeretném megtudni hogy milyen eredetű lehet, mert szerintem idegi, és a singcsonti ulnáris idegpálya problémája lehet, de szeretnék biztosra meni, hogy milyen specialistáhoy forduljak?

Előre is köszönöm!

Zsolt